Merhaba ,
Orkide bakımı ile bende bir kaç bilgi eklemek istedim umarım faydalı olur ;
Orkide Bakımı Püf Noktaları
ISI:
Orkideler yaklaşık 1-1.5 ay arasında çiçekli kalır. Serin ve direk güneş almayan yerler idealdir. Böylece çiçekleri daha uzun kalması sağlanabilir. Güzel ve uzun ömürlü çiçekler için orkidelerin gece ve gündüz arasında 6-8 derece bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Cinsine göre biraz değişmekle beraber, gündüz:20-25, gece:16-17 derece idealdir.
IŞIK:
Direkt güneş almayan bol ışıklı, aydınlık ve serin bir yer gereklidir.(Kapalı balkonlar gibi) Sabah veya akşam güneş alan bir pencerenin yakını idealdir. Penceredeki bir tül perde ışığı yeteri kadar filtre edecektir.
Yapraklar ışık açısından iyi bir göstergedir. Koyu yeşil, yumuşak yapraklar bitkinin az ışık aldığını, cinsine göre sarımsı-yeşil veya kızarmış yapraklar ışığın fazla geldiğini gösterir. Yeterli ışık alan orkidenin yaprakları açık , canlı bir yeşil olur.
Orkideler yandan değil, tepeden gelen ışıktan daha çok hoşlanırlar.
SULAMA:
Oda sıcaklığındaki suyla sulanmalıdır. Haftada 1-2 kez az su vererek sulanabilir. Haftada 1 kez, su dolu bir kapta biraz bekletilip su çekmesi sağlanabilir ve ardından yerine konabilir, fakat saksının altında su bırakmamaya dikkat edin çünkü kökleri sürekli suyun içerisinde kalmaktan hoşlanmazlar. Amaç, kökleri ıslak değil, nemli tutmaktır.
Yapraklarının temiz tutulması ve silinmesi yeterlidir.Bir püskürtücü ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmelidir. Sulama ve püskürtme daima sabahları yapılmalıdır . Akşam sulamalarında bitki kurumaya fırsat bulamaz ve hastalanır.
NEM:
Orkide yüksek nem oranından hoşlanır. Bir püskürtücü ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmeli, çiçekler ıslanmamalıdır.
BESİN:
Orkideler için hazırlanmış bir sıvı gübre ile yaz aylarında 2, kışın 4 haftada bir kullanılabilir.
SAKSI DEĞİŞTİRME:
Bitki sağlıklı görünüyorsa mümkün olduğu kadar saksı değiştirilmemelidir. Saksıdan çıkan birkaç kök önemli değildir. Değiştirme yapılacaksa çiçeksiz bir döneme denk getirilir. (Normal toprak kullanılmaz. Bulunabilirse orkide için hazırlanmış özel torf kullanılmalıdır.
HAVALANDIRMA:
Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları hiç sevmez. Kış aylarında bile havadar mekan ister. Ancak hava cereyanından korumak şarttır. Pencere önleri bu yüzden pek ideal değildir. Bulunduğu ortam bitkiye direk rüzgar gelmeyecek şekilde her gün havalandırılır. Bitkiler ilkbahar sonlarında korkmadan dışarı çıkarılabilir. Orkideler bundan hoşlanır ve sağlıklı gelişir. Balkon veya bahçenin rüzgardan korunaklı, gölge bir yerinde havalar soğuyana kadar tutulabilir. Güneş yaprakları yakabileceğinden gölge şarttır.
|