View Single Post
Eski 23-08-2013, 17:52   #2958
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Tesekkurler. Sizin soylediginizden anladigim kadariyla, Antep'te geleneksel olarak en cok tuketilen biber cesidi, sizin tohumunu dagittiniz biber, dogru mudur? Ornegin Urfa'da pul biber yapiminda, yoreden yoreye farkli cesitlerde biberler kullanilabiliyor. Bu cesitler, bazen ayri ayri tek basina kullanilirken, bazen de karistirarak pul biber yapiyorlar.

Bir de salcalik biber icin genelde, Turkiye'nin batisina gittikce, tatli, parlak/koyu kirmizi renkli, kalin kabuklu, yassi ve iri meyveli, zaman zaman Bursa Biberi, zaman zaman da Kapya Biber olarak gecen, ticari piyasada da en cok bilinen hali Yaglik 28 olan biber (veya bunun turevleri) kullaniliyor.

Bildigim kadariyla, salcanin yogun olabilmesi icin kullanilan biberin etli olmasi; pul biber yapabilmek icinse ince kabuklu olmasi gerek. Antep Biberi olarak tohumunu dagittiniz biber, aci, sulu ve gevrek olmasinin yanisira ayni zamanda ince kabuklu mu? Eger ince kabukluysa, salcanin aciligini azaltmanin yaninda, kivamini arttirmak icin de Bursa Biberi kullaniliyor olabilir mi?

Sn SDurul, bahce sayfanizi isgal etmiyorum umarim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limonağacı Mesajı Göster
Sayın birnefestoprak, Şeker biber Bursa Biberine deniyor bizim buralarda....Herhalde o kadar acıyı biraz yumuşatması düşünülerek böyle adlandırlmış.Antep Biberi buraya has bir çeşit olarak biliyorum.başka yerde yetiştirildiğini duymadım öteden beri.Yeni yeni bazı yerlerde deneniyor. Acı biberden salça,dolma,pul biber yapıyoruz.Taze iken az acı ama kızarma aşamasında çook acı,sulu,gevrek,çok lezzetli biberdir. Yaz boyunca sofralarda tabak tabak tüketıilir. Sevgi ve selamlar.

Düzenleyen birnefestoprak : 23-08-2013 saat 20:27
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön