View Single Post
Eski 21-08-2013, 12:53   #41
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Yani forum yönetiminin, "chandler" isimli üyenin istediği şekilde "chandler" fidanı, aşısı, aşı kalemi vb.'ne rakip olabilecek başka çeşit ceviz fidanı tanıtımı yapılmasına engel olmasını istiyorsunuz öyle mi?

Üye adı chandler olmasa bile yine chandler fidanı, aşısı vb. sattığı bilinen kişilerin, chandler çeşidine rakip olmasından endişe duydukları bir başka çeşit için forum yönetiminin de bayağı bir sokak ağzıyla "hade, başka kapıya!" demesi de belki beklenen bir duyarlılık, bilemiyorum.

Öncelikle şunu söylemeliyim. Ceviz fidanı bir bitki koruma ürünü değil. "Ceviz" konusu forumdaki moderasyon alanlarımdan biri de değil. Bu sebeple de bu konuda forum yönetimi adına söyleyebileceğim bir şey bu aşamada bulunmuyor.

Ancak, çok istiyorsanız sadece şahsi düşüncelerimi söyleyebilirim.

Son yıllarda ortaya çıkan, yatırım olsun diye ceviz bahçesi kurma modası fidancıların benzer bir abartılı pazarlama yaklaşımıyla bazı amerikan çeşitlerini de moda yaptı. Bunun üzerine irili ufaklı, resmi gayrı-resmi bir çok kişi ve kuruluş bir tür ekonomi yarattı, kimi fidan yapıp satıyor, kimi aşı yapıyor, kimi profosyonel danışmanlığa girişti. Aşı kalemi satan bile var. Hepsi yaratılan modayı gücü ölçüsünde kullanıyor.

Kendi adıma bunların hiç biri ilgi alanımda değil.

Bahçemde dört tane ceviz ağacı var. Bunlar chandler veya fernor değil, şebin, yalova da değil, hatta bilecik bile değil. Karga ne ektiyse o. Bu yıl ağaçların dalları ağırlıktan adeta yere yapıştı. Her yıl bu ağaçlardan aldığım ceviz tüm sülaleye yetip artıyor. Halen bodrumda tavana asılı çuvallarda 40-50 kilo kuru ceviz var. Bahçede her sene olur olmaz yerden filizlenen 3-5 tane ceviz fidanı kesmek durumunda kalıyorum. Daha geçen Temmuz başında boyu bir metreyi geçen bir fidanı dipten çapayla kesmiştim, dün gördüğümde sürgün verip yine bir metre olmuş. Hayata böylesine kuvvetle sarılan bir bitki. Çeşidi kim bilir ne.

Altay cevizi diye ülkemizde yeni ortaya çıkıp tanıtımı yapılmaya çalışılan bir tür söz konusu. Tanıtım şekli yurdum satıcılarının her daim yaptığı gibi abartılı görünüyor. Ancak fotoğraflar gerçek. Başka bir çeşitten yürütülmediği gibi photoshop hilesi de değil. Hatta bazı fidancıların sattıkları başka çeşit fidanlarında bu resimleri aparttıkları da ortaya çıktı.

Yazışmalardan izlediğim kadarıyla şikayet konusu rakip cevizin Juglans Regia olmayıp Juglans Sigillata diye asya kökenli başka bir tür olduğu da ortaya çıktı. Merakımdan biraz kurcaladığımda ben de altay cevizinin daha önce Türkiye'de bulunmayan J.Sigillata olduğuna kâni oldum.

Bu çeşit iddia edildiği gibi Türkiye şartlarında yüksek verim verir mi, bakım koşullarında diğer çeşitlere göre ne farklılıklar var, ülkenin asya platolarına göre daha nemli ve düşük rakımlı bölgelerinde orijinindeki performansı gösterir mi, bilemem. Bunu zaman gösterecek.

Forumdaki yazışmalarda bu çeşide beş farklı grupta tepkinin oluştuğunu gördüm.

Birinci grup, yeni bahçe kurma planı yapıyor, resim ve videolardan etkilenerek bahçelerini bu çeşidi kullanarak tesis etme ihtimalini düşünüyor. Fakat beklendiği gibi olmaması riskini de görüyor ve ikircikliler. Çok şişirilen amerikan çeşidinin her zaman abartıldığı gibi performans göstermediği konusunda da son bir iki yılda bir çok tesbit olduğunu duyuyorlar. Muhtemel bir fırsatı kaçırmak istemiyorlar. İzliyorlar, çok fazla yazmıyorlar.

İkinci grup, son iki yıl içinde az ya da çok bir bahçe kurmuş olanlar. Bunlar büyük ölçüde amerikan çeşidi dikmişler. Henüz ortada ürün yok. Doğru mu yaptılar, yoksa bekleselerdi daha mı iyi olacaktı kuşkulular. Bu yüzden sorgulayıcılar. Sorguları, bulmak istedikleri yanıtlar genelde mantıklı (bu grubun sordukları soruların bir çoğunun yanıtını ben de bilmek isterim). Öte yandan bir fırsat kaçırmış olma ihtimalinden de korkuyorlar. Doğal olarak gönüllerinden fırsat kaçırmamış olmayı diliyorlar.

Üçüncü grup, bir bahçe kurma planı olmayıp, fazladan 3-5 fidan dikme imkanı olanlar. Bunlar bir bakıma tuzu kuru grup. Fidanlar dikildikten sonra 5-6 sene geçip de ağaçlarda iyi verim göremezlerse hiç bir şey kaybetmezler. Alacakları bir risk bulunmuyor. Bu yüzden bunlar merak duydukları bu çeşidin fidanlarından alıp diktiler bile, ya da kısa sürede edinecekler.

Dördüncü grup, tuzu iyice kuru olanlar. Yeni bahçe kurma planı yok, mevcut bahçesinde bu çeşit ya da başka çeşit yeni ceviz fidanı dikme istekleri veya gereksinimleri de yok. Ne olacak diye izliyorlar.(ben bu gruptayım

Beşinci grup, rakipler. Altay cevizi diye yeni bir çeşidin tanıtılmasından çok rahatsızlar. Özellikle de sunulduğu kadarıyla bu çeşidin bilinen çeşitlerden verim farklılığı, türün bir özelliği olarak salkımlarda üzüm gibi sallanan cevizler -ki iddia edilen yüksek verimin bir işareti gibi görünüyor- rakipleri hayli telaşlandırmışa benzer.

Bu yüzden yazışmalarda uslûpları bozuyorlar. Bulundukları ortamdan kaba bir şekilde kovmaya çalışıyorlar, "yalancılıkla", insanları "kazıklamakla" suçluyorlar. Oysa nasıl performans vereceğini kendilerinin de bilmediği bir çeşidin sunumuna "yalancı" demek kendilerinin doğrusunu bilmesini gerektirir, ki bilme imkanları olmadan bu yakıştırmayı yaptıklarında aslında kendilerini de nitelemiş oluyorlar.

Yeni çeşidi sunan kişilerin yazılarından abartılı görünen ifadeleri seçip onlar üzerinden adeta hakaret etmeye çalışıp rakibin sesini kısmaya çalışıyorlar. Birinci gruptakilere oynuyorlar çünkü pazarlarını birinci grup oluşturuyor.

Özetle, ceviz konusunda tuzu iyice kuru grup mensubu birinin yazışmalardan gördüğü bunlardan ibaret

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön