Önceki senelerde kiraz domatesle yaptığım konserveyi bu sene Principe borghese domatesi ile denedim. Kiraz domateste iyi sonuç alıyorum, bakalım geleneksel İtalyan domatesi ile nasıl olacak.
Kiraz domatesler ikiye bölünür. (Bütün olarak kullanınca sonuçtan memnun kalmadım.)
İçinde kaynatılacak kaba göre uygun kavanoza koyulur. (Kazanda kaynatacaksam 1lt'lik kavanozları kullanıyorum. Miktar azsa kaynatma kabı olarak eski bir çaydanlık kullanıyorum. Bu çaydanlık 600gr'lık kavanozu içine alıyor.) Kavanozun boğumuna kadar domatesler ezilmeden sıkıca doldurulur. Domateslerin arasına acı biber de koyabilirsiniz. Yedi kardeş biberi (çok küçük acı biber çeşidi) kullandığım için fotoğrafta çıkmamış.
1lt'lik kavanoza 1 dolu tatlı kaşığı tuz, 600gr'lık kavanoza 1 silme kaşıği tuz koyup, kavanozun boğumuna kadar su ilave edilir. Kapak sıkıca kapatılır.
Kaynatma kabının içine 2-3 kat bez serilir; kovanoz yerleştirilir, üzerine ağırlık konulur, kavanozun üzerini geçecek şekilde su ilave edilir; ateşe, ocağa konulur. Kaynatma kabındakı su kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra ateşten indirilir, soğumaya bırakılır.
Kaynatma suyu ilınınca kavanozları çıkrarıp ters kapaklayıp tamamen soğumasını bekliyorum. Tamamen soğuyunca kilere kaldırıyorum.
Kışın hamur işlerinde, pizzada, menemende, fırında peynirli yumurtalı ekmekde kullanıyorum.