forumdaki ilk mesaj ve paylaşımım :)
Bu forumdaki ilk mesajım.
Burada gördüğüm saksılardan evde yapmaya calıstım. evde boş 1,5 litrelik su şişeleri vardı bol miktarda.
İlk 2 tanesini ortadan ikiye keserek kapagı bıcakla 3 yerden delip içerisinden plastik pipet gecirdim. zamanla pipetler toprak doldukça suyun yukarılara ilerleyeceğini düşünerek. Daha sonra bu fikir pek aklıma yatmadı. saksının altında bos alan fazlaca kaldığından ağırlık dengeside pek iyi olmadı, özellikle rüzgarlarda devrilme riski arttı.
yine bu sitede gördüğüm sulama için pamuklu kumaşların bir ucunu kovalara daldırıp diğer ucunu saksılara gömme olayı aklıma geldi.Bunu pet şişelerde neden yapamayalımki dedim ve başladım.
şişeleri alt tarafdan 8-9 cm kadar kalacak şekilde kesince şişe agzının dibe yakın olduğunu gordum ve bu sekilde ikiye kestim şişeleri. kapaklara deldiğim deliklere de kestiğim siyah renkli pamuklu kumaşları gecirdim.Böylece kumasların bir ucu alttaki suda, diğer ucu toprağın içerisinde kalıyordu.Bu şekilde de şimdilik 10 adet saksı yaptım. şimdilik hepsine çileklerimden dallanan köklenmemiş cırmıklardan diktim bakalım inşallah tutar.
Tek aklıma takılan sisteme hava girişi olmadığından kökler havasız kalıp çürüme yapabilir. kapalı sistemi bozmadan bunu nasıl çözerim onu dusunuyorum. arada toprağı çapalamayarak deneyecem bir süre. Aynı sistemi 5 ve 10 litrelik şişelerde de deneyecem verimli olursa. Yukardaki paylaşımları yapan arkadaşlara da ayrıca teşekkür ederim.
|