Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana
konu tamamen ithal yan dal verimi olan çeşitler pedro chandler gibi. bu türlerin 10 yaşında ki taç iz düşümünün kaç metre olacağını bilemiyoruz. görenler ve bilenlerde farklı farklı şeyler söylüyorlar.
|
Bilenler olmasak da görenler olarak farklı şey söylemiyoruz, arkadaşlar geriye dönük yazılanları okursak defalarca aralık mesafelerini konuştuk, dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz, şu mesafe konusunu bir neticeye bağlayalım
Benim görüşüm aşılı yabancı çeşitler olan pedro chandler gibi cinsler
pedro en az 7x5 chandler en az 8x6 ya ekilebilir, 8x4 - 7x3.5 olarak ekmeyi düşünenlere bu mesafeleri önermiyorum, olur yaparım diyenlere de sözüm yok, yapsınlar ve görsünler, ama yapmadan karar vermeden öncede lütfen bahçeleri gezsinler, Ben sözle ikna edemediklerimi bahçeleri gösterdiğimde ikna oluyorlar.
Hatta bir kaç gün önce sayın çamtepe misafirimdi bir kaç bahçe gösterdim, bakınız
mesajın da ne diyor.
Arkadaşlar bu ağaçlar 100 - 150 sene yaşayacaklar henüz 8ci yaşında 8x8 ekilmiş olan bahçe araları kapanmış durumda, budaması yapılmamıştır diye düşünmeyin her yıl düzenli ve gerekli olduğu kadar budamaları yapılmaktadır.
Daha fazla budama yaparak taç yapılarını küçük tutarım diyenler de yanılgıya düşmektedirler, bir ağaça gereğinden fazla müdehale edilemez olduğunu öğrenmeliler artık, gereğinden fazla müdehale etmek demek meyvaya değilde yeşil aksamın çalışması teşviki demektir, bu seferde meyva alamazsınız.
10 sene sonra aralarından birer tanesini çıkarırım diyenlere de maliyetini kurtarmaz derim, başkada bir şey demem.