Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen
Degerli ceviz dostları burada yazan ilgilenen arkadaşlar genelde 7x7 veya 8x8 aralıgının uygun oldugunu soylerken gorsel basındaki arkadaşlar ise 3.5x7 veya 4x 8 metre aralıgından bahsediyorlar bu konuda degerli hocalarımızın (kimse alınmasın ) ama fidan işlerine bagımlı olan hocalarımız ise 3.5x7 ile 4x8 metre mesafelerden bahsediyorlar ama bir doç.dr mehmet sütyemez.prof.dr mehmet seyit Şen hocamız ise en az 8x8 metre aralığında ısrar ediyor.Benim kamanımda aşısız fidanla veya tohumdan dikilen 15-20 yaşlarında ki bahçeler 10x10 metre şu an aralarından bir insan zor geçiyor.Tohumdan kurulan bahçeler meyveyi geç verdikleri için çok hızlı gelişiyor , aşılı fidanla kurulan veya yerinde yapılan aşılarla kurulan bahçelerde ise ağaçlar çabuk verime yatıyorlar gençlik büyümesini çabuk durduruyorlar yavaş gelişiyor ağaçlar,ama sık dikime ise hiç gelmiyor sık dıkım oneren arkadaşlar 8-10 yaşında ise ortadaki agaçların bir tanesini kesın diyorlar onada tamam kesecegimiz ağaçlar ise gelişemez ise o zaman hangi agaç kesilecek biz agacımızdan bir dal kesebiliyormuyuz ki arkadaşlar bende bir fidancı ve bahçe sahibi olarak 7x7 ,8x8 aşağı bahçe kurulmasını soyleyen bir kişiyim.Sık dikim yapacak arkadaşlar kamana gelip bahçeleri gezmelerini rica ederim.
|
ancak bahsettiğiniz ağaçlar yerli ağaçlar ben ithal pedro ve chandler tarzı ağaçlardan bahsediyorum. işte bu yüzden kimse meyvaya yatmış 8-10 yaşlarında ki bir pedro ya da chandler görmedi. 8-8 ya da 7-7 diyoruz ancak yerli çeşitler için bence daha bile fazla olmalı. ancak ithal çeşitlerin henüz çok iyi tanınmadığını düşünüyorum.