Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alien
Buradaki dikkat çekilecek nokta ; çimleri ektiğim alanı bu sene 1 metre yükselttim. Yani dolgu yaptım. Bu dolgunun 85cm- 80cm i bypass (mıcır gibi birşey), 10 cmi elenmiş toprak ve son 5 cm i 4 lü karışım (toprak,gübre,torf,curuf). Ev sınırlarına drenaj boruları döşendi. Üstüne rulo çim uygulaması.
Her şey çok güzeldi. İlk başlarda 2 ayrı istasyonda 10 ar dakika otomatik sulama ile suluyordum. Daha sonra 8 er dakika olarak ayarladık. Akşam 23:00 da sulama sistemi çalışıyor.
Yaklaşık 10 ile 15 gün arasında çimleri makine ile biçiyorduk.
Sadece köpeğimizin tuvaletini yaptığı yerler ve köşede su almayan yerde sararmalar vardı.
Fakat yaklaşık 15 gündür çimlerimin bir kısmı uzamıyor ve sararmalar oluşuyor. İlginç bir şekilde gölge yerler sanki uzuyor ve yeşil.
Acaba sulama mı yetersiz ?
Yoksa bir hastalık mı kaptı çimlerim ?
En korktuğum şey ise yaklaşık 15cm toprak çim için yeterli değil mi?
|
Sayı alien.
Verdiğiniz bilgi ve açıklamalara göre, kuvvetli bir drenajınız olduğu dolayısıyla da sanki bana sulama yetersizliği var gibi geliyor. Bunu en sağlıklı belirleme yolu m2 için sarf ettiğiniz su miktarını hesaplamak olmalıdır. m2 için içinde bulunduğumuz bu aylarda normal sarfiyat 6-7 litre kadar olmalıdır. Ancak yüzeydeki 15 cm lik toprağın su tutma gücü yeterli değil ise verdiğiniz su mıcır içine kayabilir. dolayısıyla bu rakamlar sizin çiminiz için yetersiz kalabilir.
Sararmaların yoğun olduğu bir kaç noktada 15 cm lik yüzey toprağın aralayıp, mıcırın hemen üstünden başlayan yüzey toprağının nem ve ıslaklık durumunu kontrol ediniz. Toprağın oldukça nemli hatta ıslak olması gerekmektedir. Bunu da akşam saatlerine doğru yapmanın daha isabetli olacaktır. Yeterli nem ve ıslaklığı göremedi iseniz, sulama süresini arttırmanızı öneririm.
Sulama sisteminde kullandığınız boru kalınlıklarını, şebeke basıncını, sprinker, sprey veya rotorların sayı ve debilerini bilmemekle birlikte, konutsal alanlarda kullanılan bu tür teçhizatla 10 dakikalık sulama periyodunda m2 yaklaşık 3 litre kadar su düşürebileceğinizi sanıyorum.
Saygılarımla.