Üzücü bir bilgilendirmede bulunayım. Ilısu barajı inşaatı maalesef tam gaz devam ediyormuş.
DSİ'den bir dostum; bir süre geçici görevlendirildiği bu inşaat sahasından geçen hafta geri döndü. Çekmiş olduğu resim ve videoları beraberce seyrettik. Gördüm ki inşaat çatur çutur devam ediyor.
İnternetten araştırdığımda gördüm ki Danıştay 14. Dairesi, baraj projesinin alt ve üst yapı tesislerini Çevre Etki Değerlendirmesi’nden (ÇED) muaf tutan Başbakanlık genelgesini, TMMOB un baş vurusu üzerine yürütmesini durdurmuş.
Durdurulmuş olan, baraj projesinin gerçekleşmesi için gerek duyulan malzeme ocakları, bağlantı yolları, enerji nakil hatları gibi tüm alt ve üstyapı inşaatlarının ÇED’den muaf tutulmasına olan Başbakanlık genelgesi imiş.
Yani barajın kayası, kumu, dolgu malzemesi en yakın CED raporlu başka mahallerden karşılanmaya devam edilip, Mahkemenin bu kararının mevcut inşaat faaliyetlerine devam etmesine hiç bir engel oluşturacak yönü bulunmamaktaymış. Durum sadece mevcut inşaatın ÇED yönetmeliği çerçevesinde yürütülmesi anlamına gelmekteymiş.
Yani yakın bir gelecekte Hasankeyf sular altında kalacak.