View Single Post
Eski 14-08-2013, 06:50   #720
Çamtepe
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
aslında ben ilk olarak 7.5*7 - 8*8 - 8*7 - 7.5*8 gibi arazinin yapısına göre 10 dönüme 150 ağaç gelicek şekilde biz proje hazırlamıştım. bu sitede 1 sene kadardır araştırmaları takip ediyordum zaten. daha sonra bu işin uzmanları diyebileceğim selami bayrak yaşar akça ve diğer önde gelenlerin 7*3.5 dikimlerden bahsetmeleri benim yönümü değiştirdi. selami bayrağım aradığımda ben 10 dönüme 7*3.5 olarak 400 fidan dikeceğim dedim. oda bana 7*3.5 değil 8*4 olacak dedi. düşündüm ki fidan satmak için böyle deseler ben ona 10 dönüme 400 fidan dikicem dememe rağmen neden 400 olmaz 300 dikicez desin. budamaların da da selami bayrağın ekibini çağırarak onların budama yapmasını istiyorum. ben ne kadar araştırsam da tecrübeleri çok çok fazla. sonuçta işe başlarken 3-5 kuruştan kaçarken ileride tonlarca meyveden olmak var. 8 yaşında 40 kilo ürün için gayet iddaalılar(chandler da).
Evet, Sn. Balkal da gayet iddialıydı bu dikim aralığı konusunda. Ama ben ceviz ağaçları ile geçirdiğim bu kısıtlı zamanda elde ettiğim tecrübelerle Sn. Balkal'ın yorumlarını dinleyince aklıma yatmayan konular oluyor. Yani mesele sadece hap gibi bir dikim aralığı duyup ona göre fidan dikmek değil, fidanı diktikten sonra bakımını budamasını da bu stile göre yapmak, ona uygun ekipmanlar almak.

Eğer siz ceviz işine yeni başlıyorsanız, belki de sizin de bir deneme yanılma dönemine ihtiyacınız vardır. En azından verime yatmış bu tip bahçelerde bir budama dönemi, bir de takip eden meyve dönemini görmeniz gözlemlemeniz gerekir. TV programındaki 7x3.5 mt bahçelerdeki ağaçlar henüz ufaktı. Sn. Lilium'un "tosuncuklarını" düşününce ve kendi bahçemden sürgün hızını göz önüne alınca 3.5 metre (=ağaç başına max 1.75 cm dal açıklığı) bana uygulanabilir gelmiyor.

Tercih sizin

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön