Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki
fidan çukurlarını açtırdıktan sonra yarıya kadar doldurmak mı gerekiyor yoksa dikimden önce mi dolduruluyor?
|
Sn tiryaki,
Sn. ömer-uşak'ın da belirttiği konu doğru. Toprağın oturması lazım. Ben ilk seferinde bu sorundan ötürü çok fidan kaybettim.
Size tavsiyem şudur: Çukurları kazdırın, dibine leonardit, iyi yanmış hayvan gübresi vs. doldurun ve bu haliyle bir kaç ay durmasını sağlayın. Hem çukurun dibi hem de çukuru dolduracağınız toprak da yan tarafta çiftçilerin deyimi ile "yanacaktır". Daha sonra fidanları dikmeden takriben bir ay önce de çukuru zeminden 30-40 cm aşağısına gelecek kadar doldurun. Bu dönemde bir de yağmur yağarsa toprak çok güzel oturur.
Örneğin Kasım-Aralık dikimi yapacaksanız çukurları bugünden kazdırın, Ekim yağmurları başlamadan önce de çukurları doldurursunuz, Kasım ayına kadar da yağan yağmurlarla toprak oturacaktır.
Evet, zahmetli, evet uzun iş, ama bunu yeni doğacak bebeklerinize hazırladığınız beşik gibi düşünün..
Saygılar
Ç.