Zaman ayirdiginiz icin ve bu domatesi paylasima acacaginiz icin tesekkurler. Onceki mesajinizi okudum fakat
http://www.agaclar.net/forum/attachm...im_domates.jpg adresindeki meyvelerle
http://www.agaclar.net/forum/1187585-post1832.htm adresindeki meyveler gorunus itibariyle farkli gorunuyor, onun icin sordum. Ikinci resimde ondeki meyveler bogumluyken, ilk resimdekilerin yuzeyi daha duz ve meyveler daha basik. Ikinci resmi daha sonra mi cektiniz? Bogumlari hasata yakin mi belirginlesiyor? Tipik sekilde hasat asamasinda meyvelerin bir kismi bogumlu, bir kismi duz de olabilir tabii.
Dediginiz gibi domateslerinizin verimi cok iyi gozukuyor. Oldukca kucuk bir alanda bitkiler birbirine degecek sekilde cok sayida cesit yetistirdiginiz icin bir tavsiyede bulunmak isterim:
Capraz tozlasmaya karsi onlem olarak tohum alacaginiz, ozellikle yerli cesitlere ait olan, meyveleri onceden bohcalamanizin yarari olabilir. Diger sebze cesitlerine gore cok daha az olmasina karsin, domateslerde de %5'e kadar cikan oranlarda capraz tozlasma soz konusu olabiliyor. Cesit sayisi arttikca tozlasma olasiligi da artiyor.
Bir diger onlem de, hasat zamani birden cok meyveden tohum almak olabilir. Meyvelerden birinde capraz tozlasma olsa bile, bu meyveden alinacak tohumlar, ayni bitkinin diger meyvelerinden alinan tohumlarla karistiginda, capraz tozlasmis tohumlar bastirilmis oluyor.