merhabalar
arkadasım öncelikle şunu söylemem gerekli. mantarı gerekli koşullar sağlarsan her ortamda yetiştirirsin. buna mağaralardan atıl durumdaki evlerden çok lüks mantarhanelere kadar. istediği sey basit zaman zaman 16 derece zaman zaman 30 derece nem oda yaklaşık %90.
basitce anlatayım isterseniz:
1-) ilk başlayacaklar için sadece saman öneririm. sadece saman. almış olduğunuz zamanda zararlı mantar miselleri bulunabilir. **** kurtların larvaları vs.... bunun pastörize edilmesi gerekli. bulunan bir varil. su kaynatma içene samannlar. yarım saat kaynatma yeterli. ama bu şekilde bir defada en fazla 80 kg saman yaparsınız... kuru ağırlığı 15-20 kg olan. pastörizasyon tamam
2-) misel ekimi: sıcaklığı samanın 25-30 dereceye kadar düşüne kadar bekle. sonra miselleri karıştır. mümkün olduğunca homojen. sonra onları al pazar poseti çöp poseti vs... 10-20 kg lık posetlere koy..
3-) bu posetleri al üretim yapmayı düşündüğü yere koy. ışık almayacak nem %85-95 arasında olacak. sıcaklık mümkünse 30 derece civarında olacak. 1 ay bekle. nem için her gün gel yeri ıslat. nem ölçerin varsa ölç yoksa olsun lütfen para kazanacaksın. 1 milyoncularda 20-30 a satılıyor al.
4-) miseller tobayı bem beyaz yaptı yani sarım tamam. ok. şimdi sıcaklığı 12-16 dereceye düşür. nem aynen kalsada olur.
5-) mantarlar pin verince sevin
6-) yaprak genişliği 10-15 cm olunca topla. afiyetle ye......
işin teoriği bu ama pratik işte o çok farklı.
bu işden para kazanayım dersen bir defa bu kadar üretim seni tatmin etmez. daha fazla olması lazım. kaynatma ile pastörizasyon yapıp herhangi birinin tedarikciliğini yapabilen birini görmeden. varsa söylesin. üretim odasındaki sıcaklığı hiç ayarlayamazsanız bile sorun olmaz ama eğer sıcaklık değişimlerini yapamıyorsanız veriminiz düşer. ama sorun olmaz. örneğin hep 30 derecede olmuş olsa mantar üremezmi ürer elbet ama az. nem 70 olursa üremez mi ürer ama az. pastörizasyon yapmazsan üremez mi. ürer ama riskli. ilk başta ki samanda bulunan yabancı miseller senin miselden önce davranır çoğalmaya başlarsa o zaman istemediğin bir mantar türüyle karşılaşabilirsin. kesin karşılaşır mısın Allah bilir. istediğin mantarı üretme sansın daha fazla yani pstörizasyonda yüzde yüz gerekli değil. tabi bunlar hobi amaçlı yapıyorsanız böyle. siz eğer yatırım yapıp insanlara söz verip ben sana mantar getireceğim dediyseniz o zaman bu risklere giremezseniz yapmanız lazım. cünkü bir defa gümlerse gümler işte...... sonra üretmiş olduğun 100 kilo arada sırada alabildiğin mantarı ya pazara gidersin pzarcılık yapmaya **** toptancı kuçağına. oradada adamı severler ama para kazandıran adamı. ürününü 3 kurusa alırlar eziyet sana kalır.
sonuç: üretmek kolay satmakta kolay. ürün devamlı gelecekse. hobi amaçlı yaparsan yap yiyeceğin kadar mantar üretirsin. yok ben para kazanacam dersen o zaman tam otomatik mekanizasyon. başka yol ???? şimdilik yok gibi görünüyor.
|