Konu: Zerdeçal
View Single Post
Eski 07-08-2013, 15:22   #61
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sn. Muda, hiç bir zorluğu yok.
Hiç patates veya soğan ekmediniz mi?
Zencefil de Zerdeçal da benzer. Kana çiçeği ile akraba.
Alışverişin de bir zorluğu yok.
Ben yapabiliyorsam herkes yapar.
Kendinizi korkak alıştırmayın!
İyi geceler.
Yabancı dil problem. Biraz var dediğim çiçekler her yeri kaplamış durumda. Çok iyi bir yer olmasa da dağbağ bir yer aldım onlara tam istenildiği gibi bakamayınca problem. Taze zencefil henüz Türkiye'de satılmazken bir tanıdığımızın Almanya'dan getirmiş olduğu taze zencefili ekmiş bir miktar da büyütmüştüm. Ancak nedense belirli bir büyüklükten sonra öldü. İkinci denemem de de bahçe ve saksıya yapmıştım. Buradaki soğuklardan bahçedeki dondu. Diğeri de sanırım kış gelince yapraklar sararak öldü. Nar çiçeği olarak satılan hibiskus vietnam'dan sanırım gelme çayın tohumlarını epey arayarak iki kere çimlendirme denemem oldu. İlk denememde iki tane yaklaşık otuz cm boya ulaştılar. Ancak kış gelince sanırım onlar da öldü. Yer ve zaman olduğu zaman iyi kötü her şey yetişebiliyor. Tabi bazı püf noktaları bilinirse. Olmadığı zaman ise benim yaptığım gibi deneme yanılma yöntemi ile birşeyler yapmaya çalışıyorsunuz.Ezan çiçeği tohumlarını arkadaşım Hollanda dan getirmişti. Ancak biz yaz aylarında ektiğimiz için sanırım çimlendirememiştim. Daha sonra burada bir ilçede olduğunu öğrenince tohum ve fide olarak getirmiştim. Fide olanlar ertesi yıl açtı. Bu arada ekmiş olduğum tohumlardan da yeniden fide alıp iki yıllık bir süreçte çiçek açtıkları için arka arkaya ekip her yıl çiçekli bitki elde etmiştim. Şimdi yaz ayında bile ektiğim tohumlar yeterli nemi sağladığım zaman çimlenip fide haline geliyorlar. Zerdeçal, zencefil baharatlar çocukluğumuzdan beri bildiğimiz şeyler. Almış olduğum yer 1247 ile 1293 metre arasında. Hünnap yetişmeyeceği yazılıyordu. Gecen hafta bir komşumu ziyaretine gittiğimde somak ve hünnap olduğunu öğrendiğim bitkileri gördüm. Sorduğumda üç dört yılda küçük bir çelik iken şimdi yaklaşık 1 metreden fazla büyümüş. Ben de yazılan yazılardan cesaretim kırılmış fidan almaktan vazgeçmiş elimde biriktirmiş olduğum tohumları ekmekten vazgeçmiştim. Başka tohumlarla birlikte bir miktar da hünnap ekmiştim. Şimdi 10 tane hünnap büyüyor. Türkiye'de satılan tohumlardan bir firmadan çeşitli tohumlar almıştım. Ancak onların çoğu istediğim gibi olmadı. Bir kısmı çimlenmedi. Çimlenenlerden ölenler oldu. Türkiye'de bulunanları bitirmeden dünyaya açılmak bu nedenle biraz daha ütopya oluyor. Ancak almak isteyen arkadaş olursa veya yardımcı olursanız ben de en az 6 tane zerdeçal yumrusu almak isterim. Tabi soğuk yerlerde yetişebilecek önerebileceğiniz tohumlardan da hazır zerdeçal gelirken almak isterim.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön