View Single Post
Eski 05-08-2013, 17:43   #4
fatih88
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-05-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 118
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yagmurr Mesajı Göster
Zehirli demeden yiyor demek ki insanlar vallahi pes.Gerçi bizim orda da "nivik" deriz bir ot vardır çiğner de yerseniz diliniz komple uyuşur.Ama her sene baharda pişirip 1 kez olsun yenir.
ben şöyle söyliyim,bazı bitkiler vardır,çok zehirlidir,hiç bir türlü yenmez,o bitkiyi yiyen hayvanı bile yesek zehirler,baldıran,zambak,zakkum gibi,o nivik denen sey yılan yastıgı onu yedim,onun iki türü var,biri büyük yapraklı mor kılıç gibi bişey çıkıyor,o yenmiyor,ama ufak yaprakları olan nivik denen ufak sarmasık türü,1 saatlik uzun bir haslamadan sonra,iyice süzüp,yıkanarak yenebiliyor,eger yeteri kadar,pişiremezseniz arkadaşınızın dediği gibi,agız,bogaz faranjit varmış gibi uyuşu
yor,önemli olan bitkinin yenip,yenmediği,toplama zamanı,yenen yaprak,dal kısmı meyvesi zehirli olabiliyor,mesela it üzümü stifno gibi,bir pişirme süresi, ve haslama suyu kaç kez değiştiriliyor,önemli olan o,zaten her bitkinin,farklı yörede yenebilmesinin sebebide bu,yöre insanı,aileden gelen gözlemle hangi bitkiyi nasıl pişirip,zehrini çıkarıcagını iyi biliyor,misal biz yapsak zehirlenebiliriz...

fatih88 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön