sayın xoom
karşılaştığınız sorunlara verilen bütün cevapların haklılık payı var ama ayrıntılarını bilmeniz gerek. kendi tecrübelerimde edindiğim bilgilere göre şunları yapmalısınız.
domatese can suyundan sonra çiçek ve meyveye dönene kadar fazla su verilmez ama bu iklim ve yöresellikle değişir. sıcak ve nem azlığı varsa çiçeğe dönene kadar su vermemek bitkiye zarar verir.çiçek ve meyve oluşumuna kadar hafif susuzluk çekmek bitkiyi gelişimden önce üreme içgüdüsüne teşvik edecektir. en doğrusu bitki toprağının kupkuru ya da çamur gibi olmayacak şekilde nemli(tavlı) bir şekilde tutup buna göre sulamaktır.toprağın tavını kaybetmeyin ve durumuna göre sulayın.
domateslerinizin alttan çürümesi çiçek burunu hastalığından sebebi de kalsiyum eksikliğidir. kalsiyum bitkiler tarafından suyla taşınabilir ve susuzluk topraktan calsiyum emilimini azaltacağı için hastalık oluşur. fakat toprağınızda calsiyum eksikse ne kadar sularsanız sulayın hastalık olacaktır. bunun için forumda öneriler var onları uygulayabilirsiniz. domatesin erken evresinde fazla sulamak bitkiyi azmanlaştırarak geç meyve tutmasına sonraki evresinde fazla sulamaksa meyvelerin çatlamasına ve aroma azalmasına ,az sulamaksa her iki evrede bitki gelişiminin yeterli olmaması ve verim düşüklüğüne sebep olacaktır.işin sırrı toprağın tavı olan, kuru ve çamur olmayan nemli topraktır.
|