Kanarya hobim için birşeyler karalamamı istemişlerdi, yayınlandıktan sonra dostlarımdan olumlu tepkiler aldım. Yeni başlayan arkadaşlara genel bilgi olur düşüncesiyle ekliyorum.
Ötüm Kanaryası (WASSERSCHLAGER)
Kanaryaların vatanı kuzey batı Afrika kıyılarında bulunan Kanarya, Azor ve Madeira takım adalarıdır. Kanarya adaları , 1402 yılında Jean De BETHANCOURT isimli bir Normandiyalı tarafından zaptedilip Kastilya krallığına bağlanmış, buradan getirilen kanaryalar kral'a hediye edilmiş bu şekilde saraylarda yetiştirilmeye başlanmıştır.
Daha sonraları İsviçre’li doğacı Conrad GESNER 1550 li yıllarda yazdığı bir kitapta İngiltere’ de yalnızca zenginler tarafından evlerde beslenen kanaryalardan sözetmiştir.
Doğacı Olina' ya göre, 1622 de adalara çıkan İspanyol’lar Kanarya Adası’ ndan bir gemi ile birkaç bin kanarya’yı Avrupa’ya getirirken, fırtınadan karaya oturmuş. Gemiciler gemiyi terk etmeden önce kanaryaların kafeslerini açmışlar, Elbe Adasına sığınan bu kanaryalar çoğalmış, buradan yakalananlar bütün dünyaya yayılmışlardır.
17.yüzyıldan itibaren İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya’ da profesyonel anlamda yetiştiricilik başlamıştır. Afrikanın farklı bölgelerinden yakalanan yabani türlerle de eşleştirilerek yeni ırklar meydana çıkartmıştır. Almanya’nın Harz Dağlarında geliştirilen kanaryalarının içinde orjinal ırk olan soy; Harz ‘ dır. En iyi öten soy olarak kabul görerek ihraç edilmeye başlanmıştır..
Avrupa' da yeraltı maden ocaklarında güvenlik amacı ile kanaryalar kullanılmıştır. Malta olarak adlandırılan dayanıklı bir tür ile Harz' lar eşleştirilmiş, bunlardan üretilen kanaryaları Almanlar Wasserschlager, Belçika' lılar Malinois olarak adlandırmışlardır. Wasserschlager’ in özelliği, madenlerde öğrendikleri su seslerini taklit etmeleridir.
Madencilerin yeryüzüne çıkarttıkları kanaryalar ötmeye başlayınca, ilgi odağı haline dönüşmüş, yetiştiriciliği yaygınlaşmış. Yerel, bölgesel ve ulusal dernekler kurulmuş, organizasyonlar düzenlenmiştir.
Wasserschlager (Malinois), Türkiye’ deki adıyla Malinua’ya, 2005 yılında kurulan TKKKF (Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu) kuruluşu ile ayni yıl başlamıştım, amacım oğlumun biyoloji dersine destek olmaktı. Öğretmeye çalışacağım birçok konuyu görsel olarak ta anlatabilecektim. Dişi, erkek, yumurta, hücre, genetik, sorumluluk, sorunlar-çözümler, aile, gereklilikler gibi daha birçok kavramı kolaylıkla anlatabilirdim.
En güzeli, en iyi öteni, en oirjinali, en pahalısı ! Gördüm ki ; en' ler bitmiyor. Doğru kaynağın yurtdışı olduğunu görüp, 2010 ve 2011 de Almanya ötüm şampiyonasında dereceye giren kanaryalarla hobimi sürdürüyorum. En büyük keyfi, onların ötüşlerini dinlemek, çiftleşme seremonilerini, yavrulama dönemlerini ve davranışlarını izlemek.
Yarışmalara konu özellikleri; genç erkeklerin ergenliğe geçiş dönemlerindeki ötümlerinin sınanmalarıdır. Isı, ışık, gıda ve öğretmen kanaryayı kullanarak kanaryalarımızı bu dönemlerine hazırlıyoruz (şartlandırıyoruz), her yılın kasım - ocak dönemi arasında üyesi olduğumuz dernekler aracılığı ile yarışmalar düzenliyor, bilgilerimizi,çabalarımızı, yeteneklerimizi , ölçüyoruz.
Yeni dostlar kazanmak, dostlukları pekiştirmek, araştırmak ve yeni bilgilerle donanmanın yanında, farklı ortamlar, şehirler veya ülkelerde bulunmayı, farklı kültürleri paylaşmayı, hakemler tarafından değerlendirilmeyi ve resmi kuruluşlar tarafından kayıtlanmayı kazanabiliyorsunuz. Hobilerimiz zenginliğimiz değilmidir ?