View Single Post
Eski 02-08-2013, 14:02   #26
botanik83
Ağaçsever
 
botanik83's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2013
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 70
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alibaba9 Mesajı Göster
Merhaba,
Aldığımız saksılı bitkiler, fideler genellikle sadece torf içinde oluyor. Özellikle saksılı bitkilerde torf içinde süngerleşmiş derecede bir kök yapısı oluyor. Eğer bahçe toprağına transfer etmek istiyorsak ne yapmalıyız? Özellikle çiçekli bir bitkiyse hiç dokunmamak daha mı iyi olur?
Ya da duş vb. bir ortamda kökleri yıkayıp yeni toprağı mı dikmek lazım?
alibaba9, öncelikle merhabalar. Evet dediğiniz gibi hazır olarak alınan bitkiler genellikle torf içindeler. Bunu normal topraga geçirirken benim tecrübelerime dayanarak şunları yapmanızı önerebilirim:
1) öncelikle kökleri zedelemeden saksısından çıkarmalısınız.
2) sonra o köklerden yavaşça torfları arındırmalısınız %80 oranında.
3) sonra kökü iyicene yıkayıp onu toprağa almalısınız.

Not: bu durumda bitki sarsıntı yaşayacaktır. bunun için bitkiyi en az 10 gün direkt güneş alan yere koymamalı 10 günden sonra adım adım güneşe alıştırmalısınız. yoksa yapraklar yanabilir.

İkinci önerim ise şu olacak saksıdan torfla birlikte alıp onu saksıya köklerini tam açığa çıkarmadan normal toprağa eski toprağını dağıtarak dikmeniz olacaktır ki bu en doğru olanı ve az sarsıcı etkiye sahip olanıdır.

Not: yine direkt güneş alan yere koymamalısınız....10 günden sonra kademeli olarak güneşe koymalısınız.

botanik83 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön