Sn MeyveliTepe,
Ek bilgiler icin tesekkurler. Aslinda dediginiz gibi basarili yerli urunlere rastlamak mumkun oluyor. Ornegin Ekosol genel adi altinda satisa sunulan ve ana bileseni solucan gubresi olan urunleri denemek isterdim. Bence cok ilginc ve ornek alinmasi gereken, azim ve alinteri dolu bir basari hikayesi var. Internet sitesi de oldukca guzel, resimlerden gorebildigim kadariyla ambalajina da ozenilmis oldugu dolayisiyla da ureticinin yaptigi isten zevk aldigi anlasiliyor.
ABD'deki organik urunlerde kaliteyi arttiran faktorler, endustri standartlarinin ve tuketici beklentilerinin yuksek, denetim mekanizmalarinin gelismis olmasi ve ureticilerin arastirmaya/gelistirmeye verdigi onem. Yoksa kolay yoldan para kazanmak isteyen uretici heryerde var. Bunun yaninda, tabii ki boylesine buyuk bir pazarda yanina yaklasilmamasi gerektigini dusundugum cok sayida urunun olmasi normal ama organik urun pazarindaki cesitlilik de bir o kadar fazla.
OMRI sertifikasi bir endustri standardi evet ama farkli kaynaklardan bu sertifikaya odenen paranin yuksek oldugunu ve urun tamamen organik olsa bile, kucuk olcekli bazi ureticilerin, ki bu ureticiler genelde aile sirketleridir, bu miktari karsilayamadiklari icin sertifikayi alamadiklarini duyuyorum. Bir de bu sertifikayi her sene yenilemeleri gerektigi dusunuldugunde belli ki masrafin altindan kalkamiyorlar ama yine de farketmez cunku urunun etiketine "organik bahce uygulamalari icin uygundur" ifadesini kullanmak cesaret isteyen birsey. Bu da yine sistemle baglantili. Bir sekilde yasalarin acigini bulup, organik tarim icin uygun olmayan bir urunu oyleymis gibi gosterseniz ve sizin urununuzu kullanan bir ciftci, mahsulunu urun yuzunden kaybedip sizi mahkemeye verse basiniza bela aldiniz demektir. Bu tip konularda tazminat mekanizmasi acimasizdir, kaba tabiriyle dukkana kilit vurmak zorunda bile kalabilirsiniz. Sonuc itibariyle ureticinin urunu, yasal uygulamalar ve kistaslardan bilincli tuketiciye kadar pek cok asamada sinavdan geciyor.
Isin en az denetleme kadar onemli olan yani ureticinin kendi urununu test etmesi ve gelistirmesi. Yakin zamanda zengin icerigiyle ilgimi ceken bir sivi organik gubrenin Teksas'taki ureticisinden urunle ilgili bilgi alma firsatim oldu. Fazla detaylandirmadan genel olarak bazi sorular sordum. Urun, OMRI sertifikasina sahip degil fakat butun bilesenleri 'gidalarda kullanilabilir' nitelikte ve FDA (ABD'nin yiyecek ve ilaclari denetleyen kurumu) onayli. Denemek icin 1 gal (burda kullanilan hacim birimi, 3.78 lt'ye denktir) olanindan aldim. Urunun kendi sayfasinda NPK oranlari icin 4-2.5-7.0 denirken, bir de baktim ki bana gelen urunun ustunde 4-2.9-6.7 yaziyor. Ureticiye nedenini sordugumda yilin her gunune yayilan bir surecte urunu test ve bilesen oranlariyla oynayarak NPK oranlarini optimize ettiklerini ve bana gelen urunun guncellenmis oranlari yansittigini soyledi. Bu, benim icin ureticinin konuya ne derece vakif oldugunu anlamak bakimindan onemli bir kriter, bir kere herseyden once merakli, yenilige ve buyuk ihtimalle duzeltmeye acik.
Butun bunlar bir kenara, bazen kurumlarin verdikleri onay belgelerini gormezden gelerek tuketicinin urun icerigini kendisinin de incelemesi gerektigini dusunuyorum. Bir bakiyorsunuz standartlari belirleyen kurumlar, cok yanlis kararlara da imza atabiliyor. Ornegin EPA (cevre koruma kurumu) yakinlarda sok edici bir karar alarak tarim alanlarinda herbisit olarak kullanilan ve sistemik olan glysophate'in tarim mahsulundeki bulunabilirlik limitini 200 ppm'den 6000 ppm'e, evet tam 30 katina, cikardi. Hal boyle olunca kullanilan malzemeleri denetlemek bakimindan tuketicinin oynadigi rol tartisilmaz oluyor.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Sn.Birnefestoprak,
Türkiyede bitki koruma ürünü olarak tescil edilmiş herhangi bir sıvı yosun ürün yok.
Sıvı yosun içerikli girdilerin bir kısmı katkılı. Katkılı olanlar da ek-18'de "katkılı" ibaresiyle belirtilmiş. Bunların tamamı gübre statüsünde.
Ürün pazarlama konusu maalesef ülkemizde evlere şenlik bir durum. Bahsettiğiniz, " ... meyve kalitesini arttirir ... soguga karsi direncini yukseltir ... koklerin gelisimini tesvik eder ..." ibarelerine can kurban  Daha neler var. En sıcak örneği de bu başlıkta bahsedilen olsa gerek. Daha önce verdiğim linktekini ( ki ürünün etiketi de böyle) iyice okuyun, anlayıp yorumlamaya çalışın, sonra da ne anladığınızı bize anlatın
Satıcının nasıl satmaya çalıştığını da buradan görebilirsiniz.
Yurt dışı kaynaklı ürünlerde nisbeten biraz ciddiyet, ürünle ilgili doğru düzgün yazılmış çizilmiş şeyler bulunabiliyor. Hakkını yememek lazım, bazı yerli ürünler de düzgün bir şekilde sunuluyor ( ama onların da genellikle içerikleri literatüre ayak basıyor).
|