Fidan ekim mesafeleri konusu eski mesajlarda çok yazıldı çizildi merak edenler öğrenmek isteyenler başlığı iyi okumalarını tavsiye ederim.
Sözü açılmışken bir daha değinelim.
Cevizde 8x4 - 7x 3.5 metrelerde ceviz ekimini önerenleri hayretler içerisinde izliyorum, ya hiç bir şey bilmiyorlar ya hiç bir şey görmemişler ya ticareti düşünüyorlar.
Yahu bu ceviz ceviz, yani bildiğimiz ceviz ağacı, bu bodur falan değil, bir farkı aşılı türlerin yerli türlere göre biraz daha küçük taç yaptığıdır.
Taç yapısı biraz daha küçük diye de 3.5 metrelere ceviz ektirenleri hayretler içerisinde izliyorum, karar ekenlerin, ekenlere önerim ekmeden önce 7-8 yaşındaki bir kaç bahçeyi gezip görsünler, gördükten sonra %100 kararlarının değişeceğini söyleyebilirim.
Büyük bahçe kuracaklar için Benim fikrim ve önerim, bir defa sıra aralarını 8 metreden aşağı yapmayınız 9 metre yaparsanız daha iyi olur, traktör girmesi çalışması ilaçlama da rahat hareket eder bahçe hava sirkülasyonu yönünde de iyi hava almış olur.
Sıra üstlerini de 7 metre 6 metreden aşağı yapmamanız yönündedir. Sıra aralarını kesinlikle 8 metreden aşağı yapmayınız son pişmanlık fayda etmez.
Daha küçük taç yapan ve daha sert budamalarla kontrol edilebilen pedro gibi ırklarda yine araları 8 metre sıra üstlerini 5 metreye kadar düşürebilirsiniz, 8 metre aradaki ısrarım arkadaşlar traktöründe girmesini es geçtim dalların birbirine geçmiş bir bahçede ilaçlama çok zor oluyor, ilaç sıkıyorsun bütün ilaç üstüne geliyor, dal burnunun uçunda nasıl ilaçlayacaksın ilaç atarken biraz uzak ve rüzgarı arkana alman gerekiyor bunu yapmak içinde bir ara olması gerekiyor.
Efendim ben pülverizatörle gireceğim diyenlerede sorarım 7 metreye ekilmiş bırakın 20 yaşındaki ağacı 7-8 yaşında bir bahçeye girebilen gösterebilirmisiniz, nasıl girecek dallar en az üç metre bu tarafa diğer sıra üç metre bu tarafa eder 6 metre 1 metreye ne sokup da hareket edeceksiniz.
Bahçe kuracaklar çok iyi düşünüp bir kere yapsınlar derim.
|