View Single Post
Eski 31-07-2013, 20:51   #832
danışman_32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2011
Şehir: ısparta
Mesajlar: 273
çözüm

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Anti-Social Mesajı Göster
Merhaba,
Balkonda 3 tane sırık çeri domates fidemiz var. Önce yapraklarda sararma ve kurumalar gürdük, besin eksiklği diye düşündük. Composit'in bir yaprak gübresini uyguladık ama düzelme olmadı. Sonra bir kaç yerde örümcek ağları görünce eyvah dedik örümcekler bastı balkonu, insektisit kullandık. Yine fayda etmedi, yapraklar burulmaya / buruşmaya / kıvrılmaya başladı, bir de üstüne üstlük çiçekler döküldü (kükürt kullanmadığıma bin pişmanım, hep telaşecilikten oluyor bunlar). Şimdi Yeni çıkan yapraklar bile şekil bozukluğu ile çıkıyor. İşin en kötüsü bu yaprak üzeri buruşmalar / burulmalar biberimde ve dalyalarda da başladı.

Fotoğraf ekliyorum aşağıya durumu daha iyi anlatmak için. Daha isterseniz başka fotoğraflarda koyabilirim. Resimler dev gibi farkındayım ama mümkün olduğunca net göstermek istedim durumu. İnternetten hastalık resimlerini inceledim, virütik bir hastalık olduğunu düşünmeye başladım artık, domates sarı yaprak kıvırcık virüsü resimlerine benziyor, bir de patates y virüsü resimlerine benziyor durumum. Bu patates y virüsü diğer sebzelerde ve dalyalarda da görülüyormuş.

Sebzelere her hafta gentanın sıvı besininden üstünde verilen oranda hazırlayıp sulama suyu ile veriyorum. Acaba gübre uygulamam mı hatalı diye de düşündüm. Domatesleri bidona ekmiştim altında drenajı yok, hiç kök yıkaması yapmadım acaba bu sebeplerden olabilir mi?

Deneyimli arkadaşlardan görüşlerini rica ediyorum. Şimdiden çok çok teşekkür ederim.
Anti-Social endişe etmenize gerek yok sadece bitkinize kırmızı örümcek gelmiş kırmızı örümceğin en çok sevdiği bitkiler arasında 1.hıyar 2.domates gelir kırmızı örümcek bitkinin alt yapraklarında gezinir burada emgeç emme şeklinde yaprakların iletim demetlerinden beslenerek bitkinin yapraklarının sararmasına daha sonra bu yaprakların kuruyarak dökülmesine neden olur biraz dikkatlice baktığınızda yaprakların üst taraflarında ağ attıklarını hatta yaprakların üst kısmınıda ince bir ağ attıklarını görürsünüz çok küçük koloni şeklinde beslenmeye başlar zarar yaptıkları yaprakta genelde zarar yaptıkları yapraklar ilk kademede külleme ile karıştılır daha sonraları sararma olduğu için demir eksikliğinden kaynaklanan kloroz (sararma) demir eksikliği ile karıştırılır elinizde kükürt varsa hala uygulayabilirsiniz ama benim tavsiyem internete buradaki bazı yorum yapan forum kullanıcılarının internete kırmızı örümcek zararlısı ilacı diye yazıp bulup tavsiye ettirmediğim uzun süreli büyük alanlarda uygulamasını önerdiğim başarı sağlanan agrimec ilacı veya muadili (ucuz etken maddesi aynı olan başka bir marka ilaç) tavsiye ederim

danışman_32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön