Sn MeyveliTepe,
Sivi yosun, Turkiye'de pestisit olarak da mi satiliyor? Ikisi arasinda dogrudan nasil bir bag kuruluyor, anlayamadim.
Bir de gonderdiginiz adreslerde sivi yosun, surekli olarak 'gubre' adiyla adlandiriliyor. Aslinda bence bu da dogru bir tanimlama degil. Yosun, her ne kadar icinde bol miktarda Potasyum da olsa, daha cok bitki duzenleyici olarak gorev yapan bir bilesen.
ABD'deki urunlerin etiketlerine de bakarsaniz, 'seaweed extract (yosun ozu)' tanimlamasini gorursunuz, tek basina gubre olarak adlandirildigini gormedim (su anda elimde olan urunlerde yok, dukkanlarda gorduysem de hafizamda yer etmemis); eger aklima gelirse veya boyle bir urune rastlarsam yazarim. Yalniz, icinde baska bircok bilesenin (sivi solucan ve yarasa diskisi, balik ozu gibi) de bulundugu bir urunun icinde yosun da varken urunun 'liquid fertilizer (sivi gubre)' seklinde etiketlendigini cok gordum.
Turkce etiketlerde dikkatimi ceken baska bir ayrinti daha var: Surekli kesin ifadeler kullaniliyor. "... meyve kalitesini arttirir ... soguga karsi direncini yukseltir ... koklerin gelisimini tesvik eder ..." gibi. Bence olmasi gerekense su: "... meyve kalitesini arttirabilir ... soguga karsi direncini yukseltebilir ... koklerin gelisimini tesvik edebilir ..." gibi. Ben, tuketici olarak cok memnun kaldigim bir urunu 'mucizevi' seklinde nitelendirebilirim ama ureticinin ve urunu pazarlayan kisinin bunu yapmasi dogru degil cunku aslinda organik bile olsa mucizevi bir urun mevcut degil