View Single Post
Eski 30-07-2013, 22:27   #163
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Maalesef benim cektigim resim yok ama yaygin ekilen bir cesit oldugu icin internette resmini kolaylikla bulabilirsiniz. Basik degil; adiyla uyumlu, yuvarlak sekilli ve dolgun yaprakli bir cesittir. Bizim bildigimiz gecmisi 18. yuzyil sonlarina kadar gidiyor. Amerikan baskanlarindan Thomas Jefferson'in Monticello (Virgina)'daki meshur bahcesinde bu cesidi yetistirdigi biliniyor. Erisim imkaniniz varsa, Jefferson'in bahce uygulamalari uzerine, restore edilip bugune kadar korunan o bahcelerin koruma ve bakim gorevini yuruten Peter J. Hatch tarafindan yazilip gecen sene piyasaya surulen "A Rich Spot of Earth": Thomas Jefferson's Revolutionary Garden at Monticello isimli kitabini edinmenizi tavsiye ederim. Muhtesem bir eser ve arsiv calismasi. Simdi hatirlamiyorum; zaman oldugunda kitaba donup bakmam lazim ama Jefferson, Green Globe enginari sadece yetistirmekle kalmayip Akdeniz'den tohumunu getirten ve dolayisiyla dunyaya tanitimini yapan ilk kisi de olabilir. Buyuk ihtimalle bu cesit, Italya'ya ait. Bizde ozellikle Ege'de yogun sekilde yetisen Sakiz Enginar'in bu cesidin devami olma ihtimali de yuksek.

Aslinda yasadigim iklimden dolayi cok yillik olarak da enginar yetistirebilirim ama kendi ev bahcemdeki alanimda daha cok bitkinin sirkulasyonunu gerceklestirmek istedigim icin cok yillik sebze yetistirmiyorum. Is dolayisiyla kullandigim alanda bizim yerli sakiz enginarimizdan ekip yasam dongusune bakma sansim olacak.

Bir de bildigim kadariyla Green Globe'a benzeyen Sakiz Enginar'la, Bayrampasa Enginar arasinda mutfaktaki kullanim acisindan fark var. Eger yanilmiyorsam, Bayrampasa Enginar daha basik ve dolmalik yemek icin daha musait. Sakiz Enginar ise, daha cok yapraklari ve gobeginden yapilan (kimi zaman baklayla birlikte de pisirilen) yemegi icin yetistirilen bir cesit.

Eger enginarlari cok yillik olarak yetistirip tohum da alacaksaniz, dona karsi onlem almanizi oneririm.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Siz bu çeşidi yetiştirmiş miydiniz? Bahçenizden görselleri var mı? Paylaşırsanız sevinirim.


Düzenleyen birnefestoprak : 31-07-2013 saat 17:07
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön