Sayın Korucak,
Herşeyden önce xps, poliüretan esaslı bir malzeme olduğu için kanserojen olduğunu belirtmem gerekiyor. Binanın içindeki davranışı nasıl olur tam bilemiyorum ancak dış cephelerde, yaz ve kış aylarındaki sıcaklık farklarından dolayı (sürekli genleşip büzülme) sıvalarda çatlamalara sebep oluyor ve eziliyor. Doğal olarak ezildiği bölgelerde oturma yapıyor. Benim tespit edebildiğim en kötü özelliği ise yanıcılık özelliği. Sizin uygulamanızda şu anda üzerinde tesviye betonu olduğu için her hangi bir sıkıntı yok ancak bir kenardan açılması halinde yangına açık davetiye olduğunu düşünüyorum bu malzemenin. Bir kere tutuştuğu zaman da söndürülmesi neredeyse imkansız diyebilirim. Uygulama esnasında muhakkak küçük parçacıklar artmıştır. Artık parçalardan bir tanesini bahçenizin uygun bir köşesinde bir çakmakla yakarsanız ne kadar çabuk alev aldığını ve nasıl yandığını göreceksiniz. Belki haddimi aşıyorum ancak, içeride yapmayı düşündüğünüz zemin kaplama işleri (özellikle de fayans) için traverten ve kayrak taşını düşünmenizi isterim. Özellikle kayrak taşı kulağa garip gelebilir, ancak internetten Frank Lloyd Wright'ın yapmış olduğu "Şelale Evi"nin resimlerine bakmanızı tavsiye ederim. Bir salonda doğru uygulama ile kayrak taşının ortamı nasıl değiştirdiğine şahit olacaksınız. Bu malzemeleri tavsiye etmemin nedeni ise kendinize doğal bir ev oluşturma kaygınız.
Sağlıcakla kalınız.
|