View Single Post
Eski 29-07-2013, 20:41   #3852
Çamtepe
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Ukrayna'da ceviz bahçesi kuran bir forum üyemiz var, kendisi sanırım elektrik teknisyeni ya da öğretmeniydi. Rumuzunu şimdi hatırlayamadım, forumda aratıp kendisi ile temasa geçerseniz size sulama otomasyonu hakkında bilgi alabilirsiniz belki.

Ben de bir ara otomasyona sevdalandım ama bahçem 70 dönüm olduğu için çok büyük ve pahalı selonoid vanalar gerektirecekti, bizim emektar amcamıza aylık para vermeyi tercih ettim.

Sulama yöntemi ile gübreleme (fertigasyon) konusuna gelince, kendi düşüncemi ileteyim. Ziraat mühendisi arkadaşlar daha iyisini bilir: Fertigasyonda uygulayacağınız su miktarı bence hangi gübreyi takviye etmek isteyeceğinize göre değişir. Biliyorsunuz besin alan kökler daha çok yüzeydedir. Ayrıca fertigasyon yöntemi ile potasyum, fosfor gibi uçuşmayan ve kışın uygulasanız da olacak gübrelerden çok azot uygulanır diye biliyorum. Azotu da zaten yerin dibine çok sokmanıza gerek yok Dolayısı ile uygulayacağınız azot ağırlıklı fertigasyonun 1-2 metre derine inmesine çok ihtiyaç yok. Diğer P, K gübreleri ise zaten kış/bahar gibi tabandan uygularsanız da olur, uçup gitmez. Bu mevsimlerde toprak daha ıslak olduğundan istediğiniz difüzyon sağlanmış olur.

Azot öyle değildir, 1 ay gibi sürede uçar gider. Dolayısı ile yaz sezonu boyunca azot takviyesi ihtiyacı duyulursa bunu sulamadan yapmak en ekonomik yöntemdir. Biliyorsunuz Sn. Meyvelitepe bu sene algler ile fertigasyon konusunda yan dal programını başlattı Meyvelitepe üniversitesinde O konulara da bir bakın

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön