Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YESHILL
[B]Ceviz Sulama :
Herkese merhaba,
En sağlıklı bilgiye bahçe sahiplerinden ulaşılabileceğine inandığım için sulama konusunda sizin tavsiyelerinizi / görüşlerinizi rica ediyorum. 2 Sorum olacak
1 - Ceviz bahçesini hangi sıklıkta sulamak gerekli ve her sulamada ağaç başına ne kadar su verilmeli - damla sulama - Sulama döneminde yağmur yağmadığını düşünerek.
|
Sulama konusunda size verebileceğim yanıt şöyle:
Sulama sıklığı ancak arazinin toprak yapısına bağlıdır.
Sulamadan önce ağaç diplerini biraz kazarak nem durumunu kontrol etmelisin,toprak havuç içine alınıp sıkıldığında dağılıyor ise sulama zamanı gelmiştir demek.
- Killi toprak ise, geçirgen olmadğı için derinlerde suyu tutmaktadır sık sulamaya gerek görülmez. ( benim ceviz bahçemin toprak yapısı kara toprak dedikleri biraz killi toprak, sık sulamaya ihtiyaç duyulmuyor, yılda en fazla 3-4 kez suluyorum )
- Geçirgen toprak ise,adı üzerine suyu tutmadığı için sık sık sulamak gerekir yine yazdığım gibi sulamadan önce nem kotrolu yapılmalı.
- Milli toprak ise en ideali budur_ki, Haziran-Ağustos arası 15-20 günde bir sulanabilir, Eylül ayından itibaren sulama kesilir.
- Birde kayalık ve kireçli toprak vardır, burada alt katmanlarda bulanan kireç suyu tuttuğu için nemli kalmaktadır, üst toprak kuru olsa bile derinler nemli olabiliyor buna dikkat etmeli.
Ağaç başı su miktarı genelde yaklaşık 70 litre/ağaç olarak alınır.
kolay gelsin.