Duyduklarım ve başkasından aldıklarım cevizle ilgili bilgiler
sayın arif göçmen
bana atfen yazdığınız yazıda cevizle ilginiz nedir,duyduklarınızla ve başkasından aldığınız bilgilerle buraya yorum yazıyorsunuz demişsiniz.Profilimi merak ettiğiniz için kısaca kendimi size şöyle tanıtayım.Ben önceki yıllarda hem hobi birazda ticari fidan yetiştiriciliği yapmış emekli bir memurum.Çok doğru cevizle ilgim fidan olarak yeni, ilgi olarak bir kaç yıl öncesine dayanıyor.Bunca araştırmadan sonra cevizlerimi bu yıl diktim allah nasip ederse dahada dikeceğim.Duydukların ve başkasından aldığın bilgilerle yazı yazıyorsun demişsiniz.Duyduklarım şunlardı;cevize aşı olmaz,cevizin dibine büyük yassı taş koyarak dikin,dibine leş gömün(bu doğru çünki iyi bir organik gübre olur),kesinlikle budamayın.Bizim yıllarca tecrübe deyip yaşadıklarımız bunlar değilmiydi,peki ne oldu bu tecrübelerin sonucu koca koca verimsiz ağaçlar.Biz ne zamanki 2008 yılındaki ceviz araştırma gurubunun yurt dışı gezileri oldu gerçek anlamda ceviz yetiştiriciliğine biz o zaman başladık.Biz Asıl verimli çeşitlerin deneme ve üretimine(amerikan çeşitlerini)tahmini 10-15 yıl önce kocaelideki ataman çiftliğinde verimsiz ağaçlara aşı yaparak başladık.Amerikalı mühendisleri oraya götürerek onlara nezaret eden kişi aynı zamanda cevizdeki bilezik aşının mucidi sahil yenice köyünden mustafa candır.Bunları yazmamdaki gaye biz ne zamandan beri gerçek anlamda ceviz yetiştirmeye başlamışık bunu ispatlamaktır.Halende tam anlamıyla başladık diyemeyiz,çünki biz daha yetiştirdiğimiz yabancı fidanların doğru tozlayıcısı hangisidir,dikim şekli 8x4 mü olsun 8x8 mi olsun, yabancı değil yerlimi olsun diye tartışıyorsak daha biz bu işe yeni başlıyoruz demektir.Başkasından aldığım bilgilere gelince, uzun araştırmalar sonucu dış kaynaklı siteler ve makaleler,çeşitli ceviz uzmanları,akademisyenlerin yazmış olduğu bilimsel verilerle yazılmış kitaplar,uzun yıllar boyu ceviz yetiştiriciliği yapmış kişiler,ziraat fakültesi ve araştırma enstitülerinin yayınları ve daha önce yapmış olduğum fidancılık ile ilgili deneyimlerimdir.Siz bir fidancısınız sadece yapmış olduğunuz deneyimleriniz sonucu cevizle ilgili her şeyi ben bilirim düşüncesini taşıyorsanız (taşımıyorsanız lafım yok)bu konuda yanılıyorsunuz demektir. Bilimsel araştırmaya dayanmayan hiç bir tez sağlıklı değildir.(örneğin sizin fernor çeşitinin soğuklardan etkileniyor,fernor verimsiz dediğiniz gibi).Evet tecrübe,eğitim,araştırma bu üçü bir arada olursa biz verimi o zaman yakalayabiliriz.Sizin yaşadığınız sadece tecrübedir oda gerçek anlamda bir verimlilik için yeterli değildir.Mutlaka sizin tecrübelerinizden faydalanacak çok şey vardır.Bunların yanına teknik konularla ilgili katkımız olursa daha faydalı olacagını zannediyorum.Hiç ceviz yetiştirmemiş bir kişinin cevizle ilgili hiç bir şey bilmiyormuş anlamı çıkmaz.Adam öyle bir araştırma yapmıştırki sizinde ondan öğreneceğiniz çok şey olabilir.Hani ne demişler çok yaşayanmı bilir,çok gezenmi saygılarımla.
|