Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi borakiris
Eklenti 429367
Eklenti 429368
Selam Serdar bey
Fotografları koydum çim türü 4 karışım olarak aldığım sanırım festuca rubra ağırlıklı çim.
Sulamayı her sabah 5 de 50 dk olarak ayarlıyorum. Su olarak şebeke suyu kullanıyorum.
Çim ayrıca bu sene Nisan ayında ekildi.
|
Sayın borakiris.
Öncelikle şunu belirteyim. Ben ne ziraatcıyım, ne çim tohum satıcısı, nede peysajcı. Bu bakımdan bu meslek sahiplerinin öneri ve tavsiyelerini dikkatle takip etmenizi öneririm.
Ancak nihai ve tecrübeli bir kullanıcı ve çim konusunda uygulama ve sonuçları konusunda 14 yıllık çim sahibi olarak kendi deneyim ve tecrübelerime dayanarak bazı kişisel görüşlerimi paylaşmaya çalışırsam;
Çiminizin ince yapraklı ve sıcağa çok dayanıklı olduğu söylenemez. Nisan ayında ekilmiş çiminizin henüz emekle çağında olduğunu düşünüyorum. Bir kaç aylık bir taze çim için günde 50 dakikalı tek bir sulamanın çok doğru olmadığını düşünüyorum.
Birkaç aylık çim kökleri çok derinde olmayacağı için, günde 50 dakikalık tek sulama yerine 25 dk iki ayrı sulama ya da 15 dakikalık 3 farklı zamandaki sulama daha uygun olacaktır. İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde karışımın cins, oran ve bulunduğunuz coğrafyaya göre m2'ye 6-7 litre su fazlası ile yeterli olacaktır. Bana göre tek seferde 50 dakikalık bir sulamanın oldukça fazla olduğunu düşünüyorum. Eğer sulamanız otomatik ve orta debili ise 50 dakikalık sulama m2 15 litre kadar su verir ve bu miktarda su çimleriniz için aşırı fazla olduğunu sanıyorum. Hele toprağınız killi ise, bu miktarda su kök derinliği az olan çim köklerinde boğulmaya ve dolayısı ile ölümlere, sonuç olarak da yaşadığınız sararmalara yol açmasını kuvvetle muhtemel görüyorum.
Sararan alanları havalandırma tırmığı ile temizleyip hümikasit ve fosfor yoğunluklu gübreleme ile desteleyip, sulama sürenizi azaltıp ve bu süreyi en azından sabah akşam iki periyoda bölmenizi tavsiye ediyorum.
Saygılarımla.