Boy: 20 cm
Nebari çapı: 5 cm
Bu ağacı Ağustos 2012’de aldım.
Carmona Wind - ilk.jpg
Almamın tek sebebi, genelde marketlerde satılan türdeşlerinden farklı ve nispeten kalın bir gövdeye sahip olmasıydı.
Gereksiz dallar budandı.
Carmona Wind - ilk budama.jpg
Ve büyümeye bırakıldı.
Sonra farkettim ki büyümüyor.
Carmona (Fukien Tea) gerçekten çok yavaş büyüyen bir tür. Elimde dört tane var ve hepsi aynı şekilde. Zaman içinde farklı teknikler denedim, her ağaca farklı bakımlar uyguladım, hala denemekteyim. Ağaçlar son derece sağlıklı olsalar da yeni sürgün atmak için oldukça nazlı davranıyorlar. Tropik bir tür olmasına rağmen böyle yavaş büyümesi aslında şaşırtıcı.
Bu ağaçta stille ilgili hiçbir öngörüm olmadan yaklaşık yedi ay baktım. Geçtiğimiz kış bir akşam ağacı izlerken, yapraklarının da çok azalmış olmasının yardımıyla ağaçtaki gizli rüzgar etkisini farkettim.
Aslında o kadar da gizli değildi, özellikle ağacın sağa uzanan ilk dalı zaten rüzgar efektini resmen bağırıyordu, hayret ki onca zamandır görememiştim.
Bu baharda gözlerin uyanışı
Carmona Wind - bahar uyanışı.jpg
Ağacı bu stilde tellemeye karar verdim. Yalnız daha güçlenmesi, işlemin stresine girmeden önce bir miktar iştahla büyümesine izin vermek gerekiyordu.
Ve 25 Temmuz 2013 görseli.
Carmona Wind - telleme öncesi.jpg
Ağacın yeterince güçlendiğine, sağlıklı olduğuna kanaat getirip işlemi gerçekleştirdim.
Ağaçta işlemi zorlaştıracak tüm yaprakları aldım. Bu umuyorum daha bol sayıda ve daha küçük yapraklar çıkarmasına da yardımcı olur. Ayrıca çok zor verdiği sürgünleri de teşvik eder.
Daha sonra ağacın tüm dallarını telleyerek şekillendirdim.
Carmona - Fukinagashi.jpg
Elbette işi bitmedi, ince ayar yapmam gereken bölgeler var, ayrıca sol alt kısmı tekrar elden geçirmeliyim gibi görünüyor.
Ama ilerisi için umut verici bir başlangıç oldu.