Sn.assassinan.
Fotoğrafları mesajınızda ben göremiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/1178810-post291.htm
Kesim konusuna gelince; aslında okuduklarınız ve söyledikleriniz doğru. Fakat 3-4 metrelik ağaçları arabamın bagajına başka şekilde sokup eve getiremezdim. Ağaçlarımı eve getirirken, naklederken olması gerekenden çok daha uzun (en az iki kat uzun) bir şekilde oracıkta kesiyorum ve eve getiriyorum. Eve getirdikten sonra ağacımı iyice inceleyip gerekli doğru kesimleri yapıyorum. (çınar yapraklı akçaağacımı tam 3 gün düşündüm.)
Bu mevsimde özelliklede kalın bedenlerde kesimler özsu kaybı,enfeksiyon ve mantar tehditlerinden dolayı oldukça tehlikeli, fakat gerekli bazı önlemler alarak bu tehlikeyi minumuma indirebilirsiniz.
-Kesimde kullanacağınız kesici aletlerin steril olması gerekir. (keskin testereyi veya testere ucunu kloraklı suyla silip durulayın)
-Kesimden hemen sonra, vakit kaybetmeden ağacı aşı macunuyla kapatmalısınız.
-Ağacı 2-3 gün serin, rüzgar almayan, yarı/tam gölge bir yerde barındırmalısınız.
-Ben ağaçlarımda RAZORMİN kullanıyorum. Bu mevsimde yaptığım kesimlerden hemen sonra kullandığım ağaçlarımdan hep olumlu sonuçlar aldım. Razormin'in içindeki amino asitler kök sistemini güçlendirdiğinden ağaç stresini çabuk atlatıyor.
-Sulama en önemli konu. Aslında tüm ağaçlarımızı dengeli sulamalıyız. Benim bahçendeki damlama sulama tüm ağaçlardaki stresi en aza indirgemekte.
Bu mevsimdeki yapılan kesimlerin bir avantajınıda söylemeden geçemeyeceğim;yukarıdaki gerekleli, uygun şartları sağladıktan sonra ağaç aktif dönemde olduğundan kesi yarasını çok kısa bir sürede iyileştiriip,kapatmaktadır. Kışın yapılan kesimlerde ise bu süre çok daha uzamakta.
Kalın bedenli ağaçlar konusunda hala ısrarlıyım. En az 5-6 cmlik hatta çok daha kalın ağaçlarla çalışmanız size zaman ve görsellik avantajı sağlayacaktır. iyi çalışmalar dilerim.