Fırınımızın
somun ekmeğini nasıl pişireceğini merak ettik ve yaktık.
Tepside pişirmesini biliyorduk ama ekşi hamurla
somun konusunda tecrübesizdik.
Neyseki köyden teyzemiz yardıma geldi.
Öğretmek için.
Önce sap kısmını da metal borudan kürek kısmını sac levhadan yaptığım fırın küreğini denedi .Pek beğenmedi .Ağaç olmalıymış.
Bir sopa yardımıyla sürekli közleri fırın içinde yer değiştirdi. Tabanın eşit kızması içinmiş.
Önce soldaki somunu fırına sürdü.
Gerek fazla mayalanmadan gerekse küreğin metal ve küçük olmasından Fırın içinde hamur küreğin her iki yanından sarktı ve küreğe yapıştı.
Aynı anda hızla ısınan metal sap ta tutulamaz oldu.
Bırakın, temizlenmiş fırın tuğlasının üzerine yavaşça bırakmayı ,Küreği hamurdan kurtarmak için uzayan hamur toz duman içinde fırın içinde kıyı köşe en az iki tur attı .
Kürekten kısmen kurtulan hamur, yavaşça fırın tabanına yığılırken epey de köz toplamıştı bünyesine.
