View Single Post
Eski 23-07-2013, 21:28   #295
Akhisarlı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2011
Şehir: Akhisar/MANİSA
Mesajlar: 538
Fırınımızın somun ekmeğini nasıl pişireceğini merak ettik ve yaktık.


Name:  1.jpg
Views: 1217
Size:  45.8 KB




Name:  2.jpg
Views: 1181
Size:  57.7 KB


Tepside pişirmesini biliyorduk ama ekşi hamurla somun konusunda tecrübesizdik.


Neyseki köyden teyzemiz yardıma geldi.Öğretmek için.




Önce sap kısmını da metal borudan kürek kısmını sac levhadan yaptığım fırın küreğini denedi .Pek beğenmedi .Ağaç olmalıymış.





Name:  3.jpg
Views: 1392
Size:  62.2 KB



Bir sopa yardımıyla sürekli közleri fırın içinde yer değiştirdi. Tabanın eşit kızması içinmiş.



Name:  4.jpg
Views: 1122
Size:  65.0 KB


Önce soldaki somunu fırına sürdü.

Gerek fazla mayalanmadan gerekse küreğin metal ve küçük olmasından Fırın içinde hamur küreğin her iki yanından sarktı ve küreğe yapıştı.


Aynı anda hızla ısınan metal sap ta tutulamaz oldu.



Bırakın, temizlenmiş fırın tuğlasının üzerine yavaşça bırakmayı ,Küreği hamurdan kurtarmak için uzayan hamur toz duman içinde fırın içinde kıyı köşe en az iki tur attı .



Kürekten kısmen kurtulan hamur, yavaşça fırın tabanına yığılırken epey de köz toplamıştı bünyesine.



Name:  5.jpg
Views: 1277
Size:  46.1 KB

Akhisarlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön