sayın arif göçmen
benim dere yatağıyla,çanak araziyle(don çukuru) ilgili dikim yapılır sözcüğünü içeren yazıyı lütfen ekrana getirinki herkes okusun.böyle bir iddiam yok,sizin iddianız dere çukurlarına ceviz dikilmez, egerki bu doğruysa bunca dere yataklarındaki cevizlerin varlığı ne anlam taşıyor?sizin görüşünüze göre her 3 tarafı dağla çevrili bir tarafı ovaya bakan her yer dere yatağımıdır?değil ise dere yatağı olma kritelleri nelerdir?bizi bu sorularla ilgili aydınlatırsaniz memnun oluruz.diğer bir husus burguyla kazılan çukurların uygun olmadığı meselesidir.B u konuyla ilgili ömür uşak arkadaşımız yaşadıklarıyla ilgili görüşlerini belirtmiştir.7 yıl önce diktiği fidanların 13 yıl önce diktiği fidanları yetiştiği şeklindeki görüşü kepçe burgu arasındaki fark olarak yorumlamıştır.bunun sadece burgu ile yapıldığından kaynaklandığını söylemek ne kadar doğru olur bilemem.doğruda olabilir ama kesin demek için herşeyin eşit şartlarda olması gerekir.Çünki 13 yıl önceki tarım ile şimdiki tarım arasında çok fark vardır.gün geçtikçe tarım tekniğide her alanda olduğu gibi hızlı bir şekilde gelişmektedir.öyleki şu anda sizin 7 yılda yetiştirdiğiniz ağaç mikoriza(faydalı mantar)uygulamasıyla 4-5 yıla kadar çekilebilmektedir.burgu uygulaması halen yapılan tarım bakanlığı uygulamalarından olup bir görüşe göre yapılan sulu tarımda rahat kök çalışması için zaten toprak yumşatılmaktadır gereken bitki besin elementleri uygulaması yapıldıktan sonra burgu veya kepçe hiç fark olmayabileceğidir.işin doğrusunu saptamak için eşit şartlarda oluşturulacak büyümenin sonucu belirliyebilir.isteyen kepçeyle isteyen burguyla diker ama kepçeyle dikecek olan arkadaşlara acizane bir tavsiyede bulunacam genellikle toprak çökmesi fazla olduğu için aşı yerleri toprak içinde kalmaktadır. bunun sunucuda aşı yerinden girecek olan bir toprak hastalığı fidanı kurutabilir.bizzat ben kendim kepçeyle kazılıpta kuruyan fidanlar gördüm aşı yerleri genellikle toprak içindeydi ama gerçek kurumanın neden olduğunu ancak bilimsel bir tesbitle anlayabiliriz.saygılarımla.
|