Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kadir_26
Sn. loveforlife,
bu uyarınızı dikkate alacağım ve bu akşam komşuma söz verdim onun likstrumları budayacağım, hemen ardından tariflediğiniz özelliğe sahip bahçede kafamda oluşan noktaya ortancaları taşıyacağım.
Kışa dayanıklılığı nasıldır bilemiyorum olduğum bölge Eskişehir'in hemen dışında ve nispeten kışı biraz daha sert yaşadığımız bir bölge. Bu nedenle saksıda tutmaya çalışıyordum bir aksilik olursa içeri taşıyayım istiyordum. Fakat, her şeyi göze alıp toprağa aktaracağım, gerekirse kışın ek önlem alırım ve yaşatmaya çalışırım artık.
Uyarılarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bu tür uyarı ve öneriler her zaman yolun başındaki biri olarak beni mutlu ediyor, bu konudaki kişisel gelişimime ve birikimime çok katkı sağlıyor, çok teşekkürler.
Esen kalınız.
|
Kadir bey. Ben uzun yıllar önce bir kısım ortancalarımı saksı içinde evde, bir kısmını da bahçeye dikmiştim. Afyonkarahisar'ın iklimi Eskişehir'den daha soğuk. Ancak ev içerisinde olan ortancalarım bir süre iyi gibi görünse de belirli bir dönem sonunda öldüler. Ancak bahçede olanlar baharla birlikte yeniden yeşerdiler. Loveforlife arkadaşımızın söyledikleri limontuzu dışında benim bildiklerim ile birebir aynı. Toprağı asidik yapmak için çaydan sonra kalan posadan yararlanılabilir belki. Normalde çay posası asidik olduğu için zararlı olarak biliyorum. Ortancaları muhtemelen bilerek teneke içine dikerler. Ortanca çok fazla demir tükettiği için kırmızı toprak veya teneke içerisine dikmek en güzeli. Ancak bizim gibi soğuk yerlerde kışın teneke içinde bırakmak bana göre riskli. Benim gözlemlediğim toprakta olan bitkiler çok daha rahat bir şekilde kışı geçiriyorlar. Hangi bitki olursa olsun tabi özel olarak rengi o şekilde olanlar haricinde yaprakları koyu yeşilden açık yeşile döndüğü zaman toprakta demir bitmiş ve bitkisel hayata girmeye başlamış oluyor.

Hemen demir takviyesi yapmak gerekiyor. Bir de bizim gibi soğuk olan bölgelerde küçük çelikler yerine biraz daha güçlü ortanca dikildiği zaman gelecek yıl güçlü ortancalar ortaya çıkıyor. Şu anda arkadaşımın bahçesinde bulunan ortancalar açmış durumda. Fotoğraflayabilirsem resmi küçülttüğüm zaman eklerim.