Merhaba Sayın Todor,
Teorik bilgiyle tecrubelerinizi birleştirince faydalı oluyor gercekten.
İlk hasatı yapmaya basladık. Gerci tanesi 400-600 gr arası ama ramazan ayında da ilk gelirimizi elde etmek istedik. Biraz hedeften şaşıp açgözlülük oldu ama o kadar emek ve masrafın ardından 3-5 kuruş gelsin istedim. Siftah edelim diye ilk 2200 tanesini 0,80 - 1,25 TL aralığında satıyoruz.
Size fikrinizi almak istediğim 3 konu var:
1.Dediginiz gibi azotu 150'den yukarı cıkmamak lazım hatta 90-125 aralığının en optimum taze agırlıga ulasagı konusunda arastırmalar okudum. Bu konudaki sorum bitki evrelerine göre amonyum oranının nasıl olması konusunda. (En az 30 tane formul var ancak kimisinde amonyum belirtilmiş kimisinde belirtilmemiş. Belirtilenlerde toplam azota oranı %3-5 arası. Ancak baska kaynaklarda oran %10-15 olmalı demekte. O kadar cesitli bilgi var ki kaynaklarda işin içinden çıkamadım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
2.Ayrıca Potasyum:Kalsiyum dengesi hakkında inceleme yaptığımda, Oranın artması veya azalması durumunda bitkinin tepkileri bolca yazılmış. Ancak bir sonuca varmadım ne yazık ki. Siz potasyum ve kalsiyum dengesini veya münferit olarak uygulamasını bitki evrelerine göre nasıl düzenliyorsunuz? (Umarım ticari sır olarak görmezsiniz sorumu)
3.Ph düzenleyici olarak ne kullanıyorsunuz? Baslangıcta piyasada satılan ürünlerden aldım. Paket üzerinde ürün hakkında bilgi yazmıyor. Firmayı aradıgımda her nekadar onlar da tam emin olamasalar da, içeriğinde %4-5 nitrat olduğunu belirttiler. Bu durumda besin düzenlerken PH düzenleyiciyi de hesaba katmam gerektigi dusuncesiyle sülfürik asit kullanmaya başladım. Sürekli düzenleme yapmam gerekse de işe yarıyor simdilik. Gorusunuzu paylasabilir misiniz?
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor
Tüm bitkilerde stres çiçeklenmeyi teşvik eder. Özellikle yaprağı yenen bitkiler için çiçeklenme hiç istenmeyen bir durumdur çünkü bitkinin tadı acılaşır. Bu yüzden, bitkiyi strese sokacak ani ve sert değişimlerden kaçınmalısınız. Misal fosforu 50 ppm'den 30 ppm'e birden değil, kademeli olarak düşürmelisiniz. Ani su sıcaklığı değişimlerinden de uzak durmalısınız.
|