View Single Post
Eski 17-07-2013, 12:45   #1336
Lonicera
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Bugün çiçek diplerini biraz çapa yapmak için sabahtan bahçeye gittim. Çapa yaparken hedera sarmaşıklarının örttüğü dikensiz böğürtlenimdeki bazı meyvelerin olgunlaştığını görüp kopardım. Belki de ömrümde yediğim en tatlı böğürtlen meyveleriydi diyebilirim(boysenberryler duysun). Nasıl böyle oluyor bilemiyorum?

Toplam 5 kök dikensiz böğürtlenim var. Bendeki 4. seneleri olacak. İlk önce tamamı bahçe duvarının dibinde topraktaydı. Meyveleri çok ekşi olduğu için topraktan söküp 30 litrelik kovalara aldım. Amacım daha iyi bir toprak harcı ve besleme sayesinde daha tatlı meyveler elde etmekti. Bir tanesini de bilerek toprakta bırakmıştım. Kovalara aldıklarımı yarı ahır gübresi yarı toprak harcına diktim. Şimdi bile herbirinin üzeri iri iri böğürtlen dolu ama tadları ekşi olmasada hafif mayhoş. Gel gör ki o bahçede kalan böğürtleni neredeyse tamamen unutmuştum. Su verdiğimi bile sanmıyorum, hederanın dibine su verirken oradan almış olmalı. Ama bu iş nasıl oluyor, bilen varsa Allah rızası için açıklasın. Diğer kovada olanlarla aynı güneşi ve rüzgarı alıyor. Üstelik kovadakilerin içindeki gübre yetmezmiş gibi ekstradan gübreleme, sulama ve ilaçlama(kükürt) yapılıyor. Bahçedekinin meyveleri kovadakilerin meyvelerine oranla yarı yarıya daha küçük. Bakımsızlık nedeniyledir herhalde.

Son olarak bu işi kendimce şu şekilde açıklıyorum; tamamen sulama ile alakası var diye düşünüyorum. Hani kıraç yerde yetişen her türlü meyve sulanmadığı için bal gibi tatlı olur ya işte o sebepten galiba. Başka türlü nasıl böyle olabilir ki? Eğer öyle ise benim açımdan durum kötü. Tüm ahududu ve böğürtlenlerimi toprağa alma şansım yok(yerim olmadığı için). Kovalarda yetiştirmeye(toplam 26 kova) devam etsem mutlaka su vermek zorundayım, o zaman da bugünkü gibi mayhoş veya ekşi olacak. Allahtan boysenler imdada yetişiyor diyordum ama o tatmış olduklarım boysenlerden bile kat kat daha tatlı ve aromalıydılar. Gerçi boysenler diğerlerine göre en tatlı olanlardı ama bu olaydan sonra tahtları sallanmadı değil hani)

Şöyle ağız tadıyla doya doya tatlı böğürtlen yemek nasip olmayacak herhalde bize.

Düzenleyen Lonicera : 17-07-2013 saat 14:31 Neden: imla
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön