Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar
Sayın Güler
Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.
Ancak Turfset'i de hiç kullanmadım. Ne yarar sağladığı veya sağlayacağı konusunda hiç bir fikrim ve bilgim yok. 
|
Tohumdan ilk ektiğim çim çok da güzel olmuştu ve beni 9-10 sene idare etmişti. Sanırım kaşındım ve çimi yenilececeğim diye tutturdum.
İkinci sefer de yine tohumdan ekmeği yeğledim. Çok ama çok uğraştım, daha güzel olsun dedim ama yeni gelen eskiyi arattı desem yeridir.
Çimler kel kel çıktı, oysa metrekareye hatırı sayılır tohum atmıştım. İstanbul Tohumdan aldığım tohum, söylediklerine göre çok kaliteliydi iyi de para ödemiştim ama içinden çıkan tohumlarda bir ben eksiktim sanki.
Karıncalarla mücadele ettim, onlar taşıdar ben ilaçladım-tohum ilave ettim. Kuşlar tohumları götürmesinler diye bayraklar astım. Millet adak tepesi diye alay eder oldu. Velhasıl tam çimi toparladık derken içi boş sarımsı kırmızımsı halkalar belirdi ve daha niceleri.
Öğrendim ki mantar hızla yayılıyor.
Hemen Huwasan Tr.50 ile dezenfektana başladık. Hastalık olsun olmasın bütün çimi dezenfekte ettik.
Daha sonra mantar ilacı olarak Sportak ve Pilpen'i beraberce uyguladık-bunlar kök boğazı çürüklüğü içindi.
Sulamayı iyice azalttık, sabah erken saatlerde toprak iyice kuruyunca su vermeye başladık.
Daha sonra bir hafta ara ile iki defa gün battıktan sonraTurfSet uyguladık. Turfset'i uygularken M.A.P de ilave ettik.
Bildiğim kadarı ile TurfSet (şimdi GreenSet olmuş) çimi geliştiren bir aktivatör.
Hastalık kontrol altına alındıktan 15-20 gün sonra TurfSet'i yineledim.
Hastalığı yenmesine yendik, ama ara ekimler yüzünden kapak toprağı ile gelen su otları ile mücadele edeyim derken neredeyse kafayı üşütüyordum. 1000 m² alandaki su otlarını tek tek ilaca batırmayı düşünen benden başka biri olamaz hayatta.
Oğlum bir yandan, eşim bir yandan kafamın etini yediler. Rüyalarıma bile girer oldu yabani otlar. Kış gelip de İstanbul'a döndüğümüzde bile aklım onlarlaydı. Mart ortalarında Manyas'a geldiğimizde çimdeki su otları almış başını gitmişlerdi. Çimin boyu 4-5 cm ise onların boyu 15cm olmuştu.
Mücadeleyi kestim. Haftada iki kere çimi biçince manzara güzel, etraf yemyeşil ama yarısı çim yarısı yabani ot. Çıplak ayakla istediğince dolaş, yat yuvarlan, koş oyna.
İstediğim zümrüt yeşili, kadife gibi çim mi... hayır değil.