View Single Post
Eski 13-07-2013, 12:59   #18
mustafatr
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-04-2013
Muğla-Fethiye bölgesinde karayılan bol miktarda vardır, ve dişilere kur yapmak amaçlı dans ederler.
Fare,kurbağa yiyen yılan yaz aylarında bol miktarda görürdüm küçüklüğümde. Karayılanın zehirsiz olduğu, ama kızdırırsan sopaladığını anlatırlardı.
Süt kokusuna geldiği, hayvanların memesinden süt emdiği konusu çok anlatılır.

Açık havada, kırda bayırda uyumamak gerektiği çok defa anlatıldı. hatta rivayete göre çobanın birinin ağzından uyurken yılan girdiği anlatılmıştı,yukarıda biri de bahsetmiş.

Fethiye bölgesi kırsalında en tehlikeli yılan türü gördüğüm "küt engerek" denilen kısa ama çapı geniş bir yılan türü var.Özellikle buğday -arpa hasadında tarlada yılanı görmeyip orakla ekinleri almaya çalışırken yılan sokan insanlar oluyor.

Bizim yaşadığımız yerde 2 tane Evren yılanı efsanesi vardı. Birinin olduğu yer eski ilkokulun olduğu yerin arkasında tepe vardır, tepede eski roma mezarı (kayaya oyma antik mezar) vardı, biz bunlara hep cavur (gavur) evi derdik. Türkler gelmeden önce cavurlarn bu evlerde yaşadıklarını sanırdık ve bizim bölgede bu tür kaya mezarlarından bol miktarda vardır ve bir çogu define avcıları tarafından yağmalanıp hasar görmüştür.

Bu cavur evinde yaşayan bir evren yılanından bahsederlerdi, küçüklüğümde sırf bu yılanın korkusuna uzun yıllar o cavur evinin yanından bile geçmedim. Ortaokul veya lise yıllarında 3-5arkadaş gidip bakmıştık, o cavur evine, yılan falan yoktu ortada,kaya mezarına zarr verildiğini,oranın buranın kazıldığını gördüm.

Diğer evren yılanı ise ormanın içinde bir su kaynağı ve su kaynağının önünde birkaç dönüm bahçe olarak kullanılan arazi vardı. Burayı uzun yıllardır ekip /biçen aile vardı, bir kaç defa çok büyük (insan beli kalınlığından,5-10m uzunluğunda) yılan gördğünü söyledi. Onun korkusuna bildiğim kadarıyla o bahçeye de gitmeyi bıraktılar. Annemlerle konuşup bu konuyu bir teyit eder, düzeltmeleri yaparım. Bu evren yılanı konusu uzun yıllar aile içi sohbetlerin konusu oldu, babam yakalama planları-hayalleri vardı.

mustafatr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön