Ph ayarlamak için besin eriyiğine konan asitin veya bazın nütürleşmesinden bir tuz oluşur. Ph ayarlanır ama tuz miktarı bir miktar arar. Yani EC yükselir. meydana gelen tuz bazen bitkinin kullanabileceği tuzdur işe yarar, bezende bitkinin istemediği tuz dur bitki alamaz ama EC yükselir. Bütün bu anlatılanlar cereyan eden teorik olaylardır. PH ın küçük değerleri için dikkate alınmamasında sakınca olmayabilir ama ayarlar kaçırılıpta asit ve baz üstüste birkaçdefa kullanılırsa etkili olabilir. Hesaplamadan fikir yürütmek yanlıştır.
Şurayıda hatırlatmakta fayda var PH yüksek veya düşükken EC yüksektirPH 6-6,5lara ayarlandığında EC düşer EC nin endüşük hali PH ın 7 olduğu zamandır.
Anyon değiştiren filtreler suyun sertliğini giderir , kalsiyum ve Magnezyumu iyonlarını tutar onun yerine sodyum verirler.Su sertlik olarak sıfırlanmış olabilir ancak EC olarak yani içindeki tuz miktarı olarak sıfırlanmamıştır. Meydana gelen küçük değişiklikler kalsiyum magnezyum ve sodyumun tuzluluk endeksinden kaynaklanır. Bu tür anyon değiştirici filtrelerin bir süre sonra kapasiteleri dolar iş görmez olurlar. O zaman tuzlu su ile yıkanıp tuttukları mağnezyum ve kalsiyum salıverilmesi bunun yerine sodyum absorbe etmeleri sağlanır ve tekrar kullanılabilir hale gelirler.
|