Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Sayın çamtepe, görüşlerinize katılıyorum tabi ki nedenler arasında bunlarda olabilir, fakat sayın hdoğan durumu farklı onunki aşının tam olarak kaynamadan güçlü bir filiz oluşturarak (büyük yapraklar ve yeşil aksamın oluşmasından kaynaklanan ağırlık ve rüzgar tutması sonucu (daha tam kaynamamış (odunlaşmamış) bölgenin gövdeden ayrılması durumu.
Yarılmalara bir benzer durum ise lider gövdeden çıkan boyunlu gözden oluşan ana yandal, bazı durumlarda bu yandal liderliği alır ve lidere lider olur, ikiside eşit kalınlıklara gelebilir, en fazla bu gibi durumlarda yarılmalar görülür.
Bu gibi durumlar yaşanmaması için lider güçlendirilmeli, bunu da yandalı zayıflatarak başarabiliriz, hiç bir zaman yandal kalınlığı liderin kalınlığını geçmemelidir.
geçerse yarılma görmeniz büyük bir olasılık.
|
İşte üstadın yorumu daha bir başka oluyor.

Benim yorumlarım aşı sürgünü olmayıp da ağacın aşırı vejetatif büyüme gösterdiği durumlar için diye bir düzeltme yapalım, Sn. Lilium ile biribirimizi tamamlayalım.
Sn. Lilium, bu yaz da yanınıza uğrayamadım henüz.. Bayram öncesi ya da sonrası kısmetse uğramaya çalışıp bir acı kahvenizi içeceğim inşallah..
Hepinize selamlar, saygılar..