Sn. hdoğan,
Yeşilken budama kısmına Sn. Lilium cevap vermesini tercih ederim. Onun pratik tecrübesi daha önemli.
Sn. Lilium cevap verene kadar, belki de dalların niye kırıldığına da baksak iyi olur. Sanıyorum vakitsiz dal kırılmalarının fiziksel sebepleri (aşırı hızlı fırtına, hayvan zararları ya da iki ayaklı hayvan zararları) dışarıda bırakırsak iki sebebi olabilir:
- Aşırı azot yüklemesi sonucu dalın fazla büyüyüp odunsu dokuyu yeterince oluşturamayıp kırılganlaşması
- Gövde kurdu ya da bakteriyel yanıklık sonucu dalın zayıflaması.
Eğer burada bu iki durumdan birisi varsa o etmeni de hafifletmeyi denemelisiniz. Bu iki etmen dalı ucundan alsanız da dalın kırılmasına yol açacaktır.
Daha önce de bakteriyel yanıklıklık ile şimdiden mücadele etmenin bir faydası olur mu demiştiniz. Bunu da İlçe Tarım'daki ziraat mühendisleri ile tartışmanız daha uygun olur kanaatindeyim. Sonuçta ilaç uygulaması hastalığın ilerlemesini durdurabilir ama enfeksiyonun çok yayıldığı yerlerde (sizin resminizde işaretlediğim büyük çember) dal kaybı kaçınılmaz diye düşünüyorum. Dolayısı ile eğer mesele kimyasal kullanımı ise ben topa girmiyorum

Kimyasal kullanın diyecekse bunu ehli demeli..
Selamlar