Konu: Domates
View Single Post
Eski 08-07-2013, 14:29   #715
unalorkun
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-07-2013
Merhaba. üç yıldır balkonumda saksıda domates yetiştiriyorum. ilk yıl bir facia, ikinci yıl eh işte, bu sene ise domatesin 5tl ye dayandığı bir sezonda domatese doyduk diyebilirim. bu sene değişiklik olsun diye sırık cherry domates dikmeye karar verdim. sorunsuz bir gelişim ve aldığım verim beni çok memnun etti. deneyimlerimi sizlerede aktarmak istedim.

1. tohum ekimi; tohumları hazır paket olarak aldım. 15 nisan da ekimini yaptım.

2. toprak hazırlığı; toprağı %100 torf çiçek toprağı olarak seçtim. artıları yabancı madde ve ot olasılığı az. eksileri ise;
-çökme yapması (15 günde bir toprak takviseyi zorunluluğu)
-su tutumunun az olması (günde en az iki kere sulamak gerekiyor)
-besin değerinin az olması.
-toprağı (40lt), yarım su bardağı kireç, bir kahve fincanı toz kükürt ile harmanladım.

saksı olarak 10lt su kaplarını kullandım, dışlarını gazete kağıdı ile kapattım.(yosunlanma olmasın diye)

şaşırtma; bitkilerim 10cm olduğunda 4 kulak, şaşırtma dikimlerini yaptım.

gübreleme; İşte can alıcı nokta da burası. Çünkü domates kısıtlı bir toprakda yetiştirilidiği için ciddi bir besin eksikliği olmakta ve dışarıdan bu besinleri mutlaka takviye etmeniz gerekmektedir. ilk iki sene imkanım olduğundan yanık organik gübre kullandım ve en büyük hatayı da burada yaptım. hayvan gübresinde ne yazık ki çok miktarda zararlı bulunmakta idi. özellikle KIRMIZI ÖRÜMCEK. her ne kadar ikinci sene gübreye ilaçlama yapsamda ne yazkikki bu örümceklerden kurtulamadım ve bütün domateslerim kurudu. domatesle profesyonel olarak uğraşanlar bilir. domatesin en büyük düşmanı ve en zor mücadele eden zararlısı kırmızı örümcektir.

peki organik gübre kullanamıyorsak besin ihtiyacını nasıl karşılayacağız. bunun için pratik bir yol olan, her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz ÇİÇEKSİZ BİTKİLER İÇİN SIVI GÜBRE kullandım. kullanım miktarı ve periyodum; 4 sulamada bir 2,5lt kola şişesine 20ml. olarak yaptım. aldığım sonuç mükemmel. gübreleme işlemine ilk çiçekten itibaren başladım. bundan önceki dönemde topraktaki besin gelişim için yeterli geldi.

ilaçlama; haşere olmadığı için ilaç kullanmadım ki amaç da zaten organik ilaçsız doğal domates yiyebilmek. fakat küllenme hastalığı için 20 günde bir ziraatcılarda bulabileceğiniz hazır SIVI KÜKÜRT kullanıyorum. 20 günde bir olmasını sebebi yeni sürgünler için kullanmam. neden toz değilde sıvı kükürt?; toz kükürtün hem uygulanması zor hemde suda çözünen bir madde değil. o yüzden toz kükürt dü suya karıştırıp kullanırım derseniz çok uğraşırsınız. sıvı kükürt kullanım ölçülerim; camsil 750ml kutusuna 5ml. kükürt. kalanı dökmenize gerek yok tekrar kullanmadan önce iyice çalkalayın.

sonuç olarak; yukarıda ki uygulamadan çok iyi sonuçlar aldım. şu an kızarmayı bekleyen 200 ün üstünde domatesim var. 100 kadarda hasat edip mideye indirdiğim .

Eklenen Resimler

unalorkun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön