View Single Post
Eski 07-07-2013, 17:39   #751
muhammed altan
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-07-2006
Haydar bey merhaba ,bende Bursada yaşıyorum.Birçok narenciye yetiştirme deneyimim oldu.İş yerimde ve evimin önünde 13-15 tane çeşidim var.Yıllardır yetiştirmek için çok emek verdim .Bazılarınıda kurutmuşumdur.Ama sonuçta profosyonelliğe yakınım.Hatta çekirdeklerini yetiştirip ,aşı yapıp arkadaş dostlarıma verdiğim zamanlar oldu.Bitkiniz çok genç 2 yaşında.Ama yapraklarına bakılırsa çok yer değiştirmiş görünüyor ve sürgün yapraklar üste doğru sarmaşık gibi çıkıyor.İlk önce balkonunuzda en az 2 saat güneş görmeli limonunuz.Güneşi sever.Kuzey poyraz (kışın) rüzgarı almamalı.Bu ortamı sağlamanız gerekir.Eğer iki balkonunuz varsa; yaz- kış olarak iki yerde bulundurabilirsiniz.Yere koyduğunuz limon saksını yere işaretleyip yönünü değiştirmeyin.Temizlik yapıldıktan sonra işaretli tarafa tekrar koyun.Limonun en nefret ettiği şeydir.Kışın sonunda bu saksıya bir avuç güvercin gübresi koyup toprağı karıştırın.Yılda üç defa kompoze sıvı gübre verebilirsiniz ,yapraktan ve topraktan..Sulamayı çok dengeli yapın bu çok önemli !Saksıda yetişen bitkiler için bu hepimizin yaptığı hata.Sulamadaki mantık şu olmalı ;toprağın 2 cm altındaki nemi muhafaza etmektir.Dibinden su çıksın, hepsi yeniden ıslansın değil.Şişede beklemiş su bulundurup toprağın üstü söylediğim derinliğe kadar kuru ise çok az su veriyorsunuz.Bunu küçük bir çıta yardımıyla denemeyle zamanla uzmanlaşabilirsiniz.Bursanın iklimi ılımandır.İçeri almanıza gerek yok.Yanlız kar yağıp 5-6 günden fazla durup don yaparsa kısa süreliğine içeri alın.Normale dönünce tekrar yerine koyun.Yer değişikliği yaprak döker ve zamansız çiçek açar.Buda meyve tutmasını engeller.Yıllardır şu deneyimim oldu ; Bursada turunçgil ağaçları mart nisan ayında çiçek açmaya başlıyor.Havaların tam ısınmadığı donların tekrar çıktığı zamanlarda... bu sefer çiçekler dişi organsız çıkıyor ,meyve veremiyor.O aydan bir ay önce çiçek açmayı engelleyici hormon kullanıp mayıs sonuna açmasını sağlarım ve sonuç süper oluyor.Haydar bey ,gelecek şubat ayında limonunuzun boyunu kısaltmanızı öneririm.Bahar da yanlardan sürgün vererek güzel forma sokabilirsiniz.Bunu yaparken aşı yerinin altında olmamasına dikkat edin.Saygılarımla..

muhammed altan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön