View Single Post
Eski 05-07-2013, 18:24   #11
quasar
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-09-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 10
Sn drokya
Tarla çıkıntıları görmezsek kabaca 100x200m ölçülerinde. Doğudan batıya doğru %1 meyilli diyebiliriz. Resme bakınca lateraller meyile göre düzenlenmiş durumda ve ana borular yüksek kısımda kalıyor. Tarlada yaklaşık 8m derinliğinde 3m çaplı bir kuyum var. Yazları suyun en çok azaldığı mevsimde su yüksekliğim 1-1.5m'ye düşüyor ve bitirdiğimde yaklaşık 4 saatte tekrar toplanıyor. Mevcut sistemde pancar motorla su basıyorum. Ancak tarla köyde ben merkezde olduğumdan her zaman sulama yapamıyorum ve gitgel çok masraflı oluyor. Gittiğimde de su yetersiz geldiğinden tam manasıyla sulayamıyorum. Bu şekilde yıllar geçti tam manasıyla bakımlarını yapamadık.
Sizin yaptıklarınızı görünce senelerdir kafamda kurduğum projenin olabilirliğini görüp yeniden heveslendim.
Kafamdaki proje kabataslak şu şekilde;
Resimde kuyu işaretli. Kuyunun bulunduğu yere 6m yüksekliğinde bir kule yapıp en az 15 tonluk bir depoyu üstüne koyacağım. Renklerle belirttiğim gibi 3'e bölmeyi düşünüyorum ama sanki parçalar büyükmüş gibi geldi. Tavsiyenize göre 4'e de bölebilirim. Kırmızılar ana sulama hattı ve sarılar da lateraller. Kuyu yakınına koyacağım bir toprak nem sensörü ile sulamayı başlatıp, depo üstüne koyacağım su yüksekliğini ölçecek sensör ile su seviyesine bağlı olarak sırasıyla vanaları açıp kapatacağım. Önce tarlanın yüksek kısmından başlayıp depodaki su seviyesi azaldıkça 2 ve 3. bölge vanaları sırasıyla açılıp kapanacak. Su bitince de pompayı çalıştırıp depoyu yeniden dolduracak.
Bunlar için tarlada elektrik olmadığından güneş panelleriyle elektrik üretip onu kullanmayı düşünüyorum. Ancak arkadaşım rüzgar enerjisini kullanmamızın maliyeti daha da düşüreceğini söylüyor. Tarlanın rüzgar verileri olmadığı için karar veremedim. O konuda da tavsiyenizi isteyeceğim.
Şu an tarlada her sıra ağaç için bir sıra lateral döşeli. Ancak yeterli su verebilmek için bunu iki sıraya çıkartmayı düşünüyorum. Bu şekilde döşersem yaklaşık 8km lateral kullanacağım. Tarlanın rakımı yaklaşık 260m. Kahverengi ve mavi işaretlediğim kısım taşlık ve kumlu bir yapısı var. Suyu fazla tutamıyor. Yeşil bölge ise kaliteli toprağa sahip verimli bölge.
İlginize teşekkür ederim. Yardımlarınızı tavsiyelerinizi bekliyorum.

Eklenen Resimler
 
quasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön