14-06-2007, 09:38
|
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2006
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tülay sandal
fidan
iyi günler sevgili arkadaşlar
Geçen sene Datça'ya tatile gittiğimizde badem konusuna merak sardım . Sizin yazılarınızda ilgimi çekti. Ankara'da 20 dönümlük bir yerim var . Badem yetiştirmek için Ankara'nın rakımı uygun mu? Toprak analizini nasıl ve kime yaptırabilirim? Tarlanın olduğu yerde su yok? 150 mt. kadar kuyu vurdurmak gerekliymiş.Kuyudan yapılan suyla badem yetiştirmek ,sulama yapmak ne kadar verimli olur ve 20 dönümlük yere kaç ağaç dikilebilir?Bir ağaçtan kaç senede ve kaç kg. badem alınabilir? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.
|
Sn.Tülay Hanım;
Ankara Ekolojisinde badem yetiştiriciliği yapmak mümkün. Ancak riskli. Riski minimize etmeniz için mutlaka ve mutlaka çok geç çiçeklenen çeşitleri dikkate almanız gerekmektedir. Bu çeşitler Ferragnes, Ferrastar, Ferraduel, Yaltınski gibi geç çiçeklenen çeşitlerle bahçe kurulmalıdır. Ancak teknik olarak en doğru adım; öncelikle bahçe kuracağınız yerin toprak analizinin yaptırılması önemlidir. Badem ağır topraklarda yetişemez. Toprağınızın bünyesinin ve diğer bazı toprak parametrelerinin bilinmesine ihtiyaç vardır. Size önerim; Öncelikle analiz sonuçlarını elde etmenizdir.
Bilindiği üzere meyvecilikte su olmazsa olmazlardandır. Yani susuz yetiştiricilik çok güç hatta imkansızdır. Sulama için mutlaka bir çözüm geliştirilmelidir. Su konusunda topraktaki rezerv durumu derinliği belirler. Yani suyun statik seviyesi bölgeden bölgeye, ilden ile, denize yakınlığa kadar bir çok faktör etkilidir. Hadiseyi derin kuyucularla tartışmak lazım. Debi önemli. ancak size gerekli (20 Dekara) su miktarı 2LT/Sn' debi en az gerekmektedir.
Diğer bir sorunuz olan fidan miktarına gelince; biz tohum anacı üzerine 6m.X 6m. dikim aralık mesafesini öneririz. Yani dekara (Dönüme) 27 adet fidan gereksiniminiz vardır. Toplamda 540 adet yabancı , geç çiçeklenen çeşitleri temin etmeniz gerekmektedir. Son önerim; Badem de mutlaka tüplü fidan ile plantasyon oluşturmızda fayda vardır.
Saygılarımla
|
|
|