Sn. badrobot,
Endişelerime tercüman oldunuz. Ağacı olması gerekenden uzun budamanın klasik çilesini çekmekteyim bu adayımda.
Aslında orta bölümden sadece iki sürgün vermiş olsa bu durumu yaşamayacaktım ama diğer tarafta, böyle uzun budanmışken yine de en alttan sürgünler verdiği için teşekkür etmeliyim ona.
Sığla için yabancı kaynakları altüst ederek araştırma yapmaktayım. Genelde söylenen durum, ağacın tüm budamalarının aktif gelişme döneminde yapılması gerektiği şeklinde. Birçok ağaç türünün aksine, uykudayken veya gelişiminin yavaşladığı sonbahar döneminde yapılan budamaların olumsuz sonuçlar doğurabileceği yönünde.
Bu bilgiler ışığında ağacın boyunu kısaltma müdahalesini en yakın ihtimalle önümüzdeki sene nisan-mayıs döneminde yapmam gerekecek.
Henüz bir ayla bu dönemi ıskalamışken acaba daha fazla geç kalmadan derhal bu müdahaleyi gerçekleştirsem mi diye düşünmekteyim. Hatta konuyu açarken de siz değerli dostlarımdan bunun onayını almayı umuyordum ki sizden olumlu dönüş geldi.
Antalya'nın sıcakları elbette artık başladı. Ama zirve değerlerine henüz ulaşmadı. Bu ağacın bahar sonu, yaz başında budanmayı sevdiğini de düşünürsek, biraz geç kalmış da olsa eğer olumlu cevap verirse bana oldukça zaman kazandıracak bu müdahaleyi yapmakla yapmamak arasında kararsız kalmıştım.
Usulüne uygun bir budama ve sonrasında iyi bakımla sanırım müdahaleyi şimdi gerçekleştirmem, tercih edilebilecek bir seçenek durumunda.
Zirve olarak önerdiğiniz dal, ağacın belirlediğim ön yüzüne göre arkada kalmakta. Ama aynı noktadan, önerdiğinizin ters açısıyla ağacı tekrar budamayı düşünmekteyim. Kesiğin bittiği yerde o arkadaki dal kalacak şekilde.
Yarın ağacı tekrar inceleyecek ve en uygun kararı vermeye çalışacağım. Tabii bu sırada siz değerli dostlarımın önerilerini de dikkatle irdeleyeceğim.
İlginiz için teşekkür ederim.
Umarım ağaç için en doğru kararı veririz.