Evde Sütü Kaynatmadan Yoğurt Yapmak SAKINCALIDIR!
Konu içerisinde bazı mesajlarda taze sütün kaynatılmadan yoğurt yapılması tavsiye ediliyor.
Kesinlikle hiç kimseye önermem!
Pastörizasyon evde kolayca uygulanabilecek bir teknik değildir. Sütün oldukça hızlı ısıtılması ve soğutulması gibi işlemler gerekir. 60-70 derecedeki bir sütü buzlu kap içine koyup 30 saniyede soğutamazsınız.
İşlemi düzgün yapmadığınız takdirde sütteki patojenler ölmez!
Pastörizasyon işleminin avantajı "yararlı-zararlı bakteri" den ziyade süt proteinlerinin bozulmasını önlemekdir.
Sütün kaynatılarak bir miktar besin değerini kaybetmesi, salmonella, brusella veya tüberküloz gibi hastalıklara yakalanıp sonradan ağlamaktan daha iyidir. Taze süt, evde kullanılmadan önce en az 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Bu şekilde dahi sütün içinde canlı bakteri kalır.
|