cemilahmet Bey'in ağaçları 5 ve 7 yaşında imiş. Bu ağaçların artık tam verime yatma zamanı olduğu yaşlarından anlaşılıyor. Ancak ağaçlarda bir sorun olmalı ki ürün verimi çok düşük. Bu nedenle sulama olayına biraz önem vermek gerekiyor. 5- 7 Yaşındaki bir ağaca Haftada 50 litre su çok gelmez.
Türkiye'de henüz yapılmış düzgün, sağlıklı bir badem sulama programı yok.
İçanadolu iklimine göre kendi yaptığım ve sonuçlarını iyi bulduğum sulama takvimini yazayım:
1-2 Yaşındaki dikmelere (Dikmelerin dikildiği yıl ) olanağınız varsa haftada 1; ya da 2 kez 5'er litre su verin. Dikmelerin çok daha iyi geliştiğini göreceksiniz.
3 Yaşındaki dikmelere haftada bir 10 litre;
4 Yaşındakilere haftada bir 15-20 litre
5 yaş ve üzerindekilere haftada bir; ya da 2 haftada bir 50'şer litre su verin.
7 Ve üzeri yaşlardaki ağaçlara haftada bir; ya da 2 haftada bir 100'er litre su verin.
Sulamalara iklim; ve yağışa göre başlanmalıdır. Ben 1 Haziran'da sulamaya başlayıp 30 Ağustos'da son sulamamı yapıp damla sulamayı topluyorum. Bu tarihten sonra sulama yapılırsa kışın dikmelerinizde donmalar görülebilir.
Sulama olayları tarlanızın, eğimi, toprak yapısı, toprağınızın su tutma kapasitesi, bakı açısı, rüzgar durumu, taban suyu gibi pek çok nedenlerle değişiklik gösterebilir.
Dikmeler çıplak köklü ise ilk dikim yılında gübre vermeyin. Kökleri yakarak dikmeyi kurutabilirsiniz.Ertesi yıl ilkbaharda verebilirsiniz. Ancak sulama öncesi oranını abartmadan ayda 1; ya da 2 kez yaprak gübresi verebilirsiniz. Toğrağınız dinlenmiş ve kaliteli bir topraksa buna da gerek kalmaz.
Şayet tüplü fidan diktiyseniz, sonbaharda yanmış pellet tavuk gübresi; ya da güvercin gübresinden 100 gram verin. Dikme gövdesine değmeyecek şekilde toprağa gübreyi karıştırıp üzerini örtün. Sonbahar ve ilkbahar yağmurlarıyla köklere inen gübre dikmelerinizin canlanır canlanmaz hızla büyümesini sağlayacaktır.
Düzenleyen Tamtutulma : 28-06-2013 saat 15:10
Neden: imla
|