View Single Post
Eski 10-12-2005, 19:26   #23
E®TY
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2005
Şehir: İzmir/Karşıyaka
Mesajlar: 201
Saygılarımla söze bir de ben başlamak istiyorum izninizle...
Bir Orman Mühendisi oalrak Kamu kuruluşunda, Üniversitelerde ve bir de STK da çalışma fırsatı yakalamış biri olarak bazı ayrıntılara girmek isterim..

Elbetteki STK lar ülkedeki ormansızlaşmayı en az devlet kadar düşünmektedir, ki bakarsanız kuruluş amaçlarında da bunu ifade ederler. Yalnız şöyle bir sorun ortaya çıkmaktadır konu STK lara gelince. STK lar çalışmalarını yapmaları için gereken geliri kendi imkanları ile sağlamak durumundalar. Bu imkanları büyük oranla bağışlar oluşturmaktadır.

Dünyanın hemen hemen en çok yangın vakkası yaşanan bir ülkesi olarak soruyorum sizlere kendi varolan ormanlarını yakan halkın hangi keimi aynı arazilerde ağaçların yetişmesi için bağış verir. bununla da kalmayıp bağış yapmalarını beklediğiniz insanlara soru yönelttiğinizde "Teşekkürler bizim var" cevabını almak ülkemizde hiç zor değil. ya da "Ben diktim" demeleri...
Tamam güzel vatandaşım ben de diktim haftada 600-1000 fidan dikiyorum ama elime geçen her bozuk parayı da bağış için kenarı koymasını da biliyorum.
Halkımız STK, Üniversite, Orm. Bakanlıgını veya yetkilileri suçlamak yerine kendilerine bir kez sordular mı acaba "Bağış yaptım mı?" ya da "Yaptığım bağış yeterli mi?" diye.
İzmirde tanıma fırsatı bulundugum bır doyasever Ayşe Mayda (isim yanlış yazılmış olabilir özür diliyorum) kendisinin yaşı 90'ın üzerinde geçen yıl yaptığı bağış miktarı sadece bir kalemde 100.000 YTL yani yüz milyar türk lirası!!!...
Bu insan 90 yaşında ve belki verdiği parayla dikilecek fidanların dikimine kadar bile yaşamıyacak. Bu bilinç inanın bende bile yok kıskanıyorum hanımefendiyi..
Türk halkının biraz silkinip kendine bir ayna tutması lazım..

Bu sebepten dolayı STK lar gelir problemi yaşadığı sürece çalışmalarını kamuyu saflarına çekebilecek kadar arttıramamakla karşı karşıyadırlar. Bu kısır döngü içinde oluşan halkanın öğelerinden herhangi birisinin sihirli deynekle arttırılması beklenmektedir.

Bir diğer sorun da STK ların yapmış olduğu ağaçlandırma çalışmalarında devamlılık olmamasıdır. Bahsettiğiniz gibi yapılan çalışmalar unutuluyor. Ama bu sorunu tüm STK lara maletmek haksızlıktır.
Devletin yapmış olduğu ağaçlandırma çalışmalarına bakarsanız ilk aşama yani dikime kadar olan süre geride bırakıldıktan sonra ağaçlandırma sahasına tekrar bakım uygulanmaz bir süre. Fakat ben STK ların ağaçlandırma çalışması yapılmış bir sahanın sulandığını gördüm.. Bu boşa kürek sallamak mıdır yoksa yapılan emeğim zayi olmasını engellemeye çalışmakmıdır tartışılır. Ama yapılan ağaçlandırma çalışmalarında daha titiz davranılsa saha hazırlığı arazi etüd ve projesi daha verimli yapılsa sanıyorum ki bu tür sorunlar ortadan kalkabilir.

Teşekkürler....

E®TY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön