View Single Post
Eski 28-06-2013, 08:48   #3041
yarenimex
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetiner Mesajı Göster
Sn.yarenimex üç adet meyve verebilecek goji fidanım var geçen sene çelikle çoğalttığım bir adet büyüme aşamasında ,yine bu sene tohumdan üretip toprağa diktiğim yedi adet fidanım var . Cinsini bilmiyorum iki sene önce fidan olarak fidancıdan almıştım ,meyveleri biraz sivri kızılcık görünümünde.Zannediyorum budamayı beceremedim ,meyve veren gojiler yaklaşık 1,5 metre boyunda ve en tepede yan dallar karmaşık bişekilde . Ayrıca hala herekle ayakta durabilmekteler ,burada şunu sormak istiyorum acaba erken ilkbaharda fidanları toprağa yakın kessem daha güçlü bir ana gövde elde edebilirmiyim?
Bahsettiğiniz kadarıyla fidanlarınız yeterli çeşit ve sayıya sahip.Sulamayı azalttığınızda meyve alma şansınız artacaktır. Hatta bu sene tohumdan yetiştirdiğiniz fidelerden bile tadımlık da olsa ağustos sonuna doğru meyve alabilirsiniz. Ana gövdeden çıkan yan dalların uçlarından da hafifçe budama yapın.Bu işlem de büyümeyi baskılayıp meyve vermeye zorlayacaktır. Herekle ayakta durma olayı bir iki yıl daha sürecektir, önemli bir sorun değil şimdilik. Evet erken ilkbaharda toprağın 5-10 cm üzerinden keserseniz yeni sürgünler şiddetle gelecektir.Aralarından birini bırakıp diğerlerini kestiğinizde istediğiniz gibi bir fidan elde edebilirsiniz.Hatta gelecek baharı beklemeden de bunu yapmanız muhtemel.Gojilerin kök bölgesinden çok sayıda yeni sürgün her zaman olabilir.Öyle bir durumda da aynı şekilde işlem yapıp istediğiniz formda fide elde etmeniz mümkün..Kolay gelsin..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön