View Single Post
Eski 28-06-2013, 06:18   #25
sulukök
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2012
Büyük Sınav Başlıyor

Az sonra yola çıkıyorum. Balkondaki açık seramdaki domates, salatalık ve biberler Salı akşamına kadar otomatik besleme sistemim ile başbaşa kalacaklar.

Besleme başlıklarının ayar sorunlarından bıktım. En azından şimdilik idare edecek, sabit ama yüksek debili basit bir başlık tasarladım. İki adet katlanabilir gazoz kamışının birer uçlarını ısı kaynak ilekapattım. Diğer uçlarını bir akvaryum T borusu ile birleştirdim. Üzerlerine de toplu iğne ile toplam 8 adet küçük delik açtım. Basit bir mini-yağmurlama sistemi oldu (ama ters kullanıyorum, yani yukarı değil aşağı yağmurlama yapıyor).

Bu yaklaşık olarak dakikada 125 ml besin damlatıyor (saatte 7.5 litreye denk geliyor). Bunun amacı büyük delik kullanıp tıkanmayı önlemeye çalışmak. Tabii kamış oldukça şeffaf ve içinde besin kalacağından yosunlanma olasılığı çok yüksek. Boya ile kapatacak vaktim yoktu. Şimdilik böyle idare edecekler, dönünce belki boyarım, belki başka birşey yaparım.

Dakikada 125 ml damlatma, her ne kadar 10 cm x 10 cm bir alana 8 delik ile yaysam da, yüksek bir akış ve göllenme olasılığı çok yüksek. Bunu önlemek için kışın denediğim "Elektronik Damlatma Kontrolu" procemi biraz değiştirip buraya uyguladım. Saniye düzeyinde elektrik açma-kapama kontrolu olanağı veren "Flaşör Tip" denilen standart elektronik zaman rölelerinden kullandım. Şu an 15 saniye açık, 15 saniye kapalı olarak çalışıyor. Bu açık/kapalı sürelerini birbirinden bağımsız olarak 0.5 saniye ile 30 saat arasında ayarlamam mümkün. Yani bu süreler 15 saniye açık 45 saniye kapalı şeklinde de olabilir, vs.

Ana röle sulama saatinde 4 dakika açık kalıyor. Bu süre içinde de besin pompası 15 saniye aralklarla açılıp kapanıyor. Böylece göllenme olması önleniyor. İki gün sistemi bu şekilde denedim. Dün artık son zaman ayarlarını yaptım. Bu haliyle bırakıp gideceğim. Besleme yapınca göllenme olmuyor, bir sonraki besleme saati geldiğinde ise cocopeat çatır-çatır kurumamış, çok hafif nemli oluyor.

Rüzgara karşı tedbirleri de artırdım. Sanırım benim başıma gelen sorun Kudret Bey'in başına da gelmiş. Ama benim cocopeatler zaten 12 cm yükseklikte. Sırık gömecek yükseklik ve onu tutacak bir yapı yok. Onun yerine askı iplerini biraz gerdirip orta yükseklikten yatay olarak hepsini birbirine bağladım. Böylece bitkilerin yatay salınımı oldukça azaldı. Bir de dipten yaklaşık 15-20 cm yukarıdan bitkileri ana askı demirine ve balkon demirine bağladım. Böylece rüzgar yine zorlasa bile kuvvet doğrudan köklere gitmiyor, bu bağlar bitkiyi tutuyor.

Yağmura karşı otomatik besin sistemini iyice örttüm kapattım. Bir sürü uzatma / elektrik prizi vardı açıkta, hepsini sakladım.

Evde de dört sigortanın ikisi açık kalacak. Biri artezyen ve besleme sistemine bağl. Diğeri de buzdolabı. Tedbir olarak diğer ikisini kapatacağım, evdeki tüm fişleri de çekeceğim.

Seranın son durumunu da resimledim. Umarım dönünce daha güzel resimler koyabilirim buraya.

Eklenen Resimler

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön